Roep om compensatie voor de

visserij vanwege brandstofprijs

In een brief aan minister Staghouwer van LNV, hebben de gezamenlijke visserijorganisaties in Nederland een dringend beroep op hem gedaan om te komen tot een compensatie voor de gestegen brandstofkosten.


In de brief uiten de organisaties hun grote zorgen over de penibele situatie waarin de visserijsector zich al jaren bevindt, met als gevolg het steeds meer ontbreken en verdwijnen van toekomstperspectief, waardoor het zekerstellen van de voedselvoorziening uit de zee een steeds grote uitdaging wordt.


Stijgende brandstofprijs

In de brief wordt de minister vooral gewezen op de huidige bedreigingen voor de visserij, namelijk de enorme stijging van de brandstofkosten, die zijn oorzaak vinden in de huidige situatie in de wereld. Er is begrip voor de sancties die opgelegd zijn aan Rusland, maar mede door die sancties zijn de brandstofprijzen tot recordhoogte gestegen. De huidige prijs voor gasolie is de grens van een euro per liter al gepasseerd. Een verdubbeling ten opzichte van begin van het jaar. Schepen worden noodgedwongen voor de kant gelegd, een ingrijpend besluit voor zowel eigenaar als bemanning.


Oproep voor compensatie

De organisaties roepen daarom de minister op een direct voor de visserijsector beschikbaar komende compensatie voor de gestegen brandstofkosten in overweging te nemen. Ook het college van B en W van de gemeente Urk ondertekende de brief aan minister Staghouwer.


Inmiddels hebben ook Europese visserijorganisaties stappen ondernomen richting de Europese Commissie, met het dringende verzoek met een oplossing te komen voor de ontstane problemen.