Afbeelding
Foto:

SGP boekt enorme verkiezingswinst

Algemeen

De SGP is bij de raadsverkiezingen van deze week met afstand de grootste partij van Urk geworden. ChristenUnie was de grote verliezer. CDA en Hart voor Urk eindigden nagenoeg gelijk. Krachtig Urk komt als nieuwe partij in de raad, Gemeentebelangen en PVV bleven gelijk. Forum voor Democratie en Jezus Leeft haalden het niet.

De SGP van wethouder Nathanaƫl Middelkoop haalde zes zetels: een verdubbeling. De partij pakte bijna dertig procent van de stemmen en is daarmee terug op het niveau van voor het ontstaan van Hart voor Urk, dat met ruim vijftien procent nipt tweede werd voor het CDA. Beide partijen leverden stevig in. De ChristenUnie kwam uit op ruim dertien procent. Dat is een diepe val in vergelijking met vier jaar geleden. De top 3 van vier jaar geleden pakte nu drie zetels elk.

Gemeentebelangen hield zich enorm goed staande in de hevige concurrentiestrijd met onder andere de drie nieuwe partijen. De partij groeide zelfs en kruipt met twee stevige zetels in de richting van de grotere partijen. Krachtig Urk verraste als nieuwkomer. De inzet van oud-wethouder Dittie Hoekstra als lijsttrekker en de breedte van de lijst waren goed voor een ruime zetel. De partij werd zelfs groter dan de PVV, dat vooraf sterk hoopte op een tweede zetel, om daarmee na vier jaar in de marge echt mee te kunnen doen. Forum voor Democratie haalde bij de landelijke verkiezingen nog een prima resultaat, maar bleef nu ver uit de buurt van een zetel. Dit tot grote frustratie van lijsttrekker Joas van der Reest. Voorman Gerco Limburg van Jezus Leeft had aan het begin van de avond al gezegd vrede te hebben met nul zetels. 

De opkomst voor deze gemeenteraadsverkiezing ligt rond de 75 %.