Afbeelding
Foto:

Prognosekoorts

Ik was twee jaar oud toen Albert Brouwer en Klaas van der Sloot voor het eerst een uitslagenbijeenkomst organiseerden op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen. Met brommertjes werden de uitslagen vanuit stembureaus naar De Ark gebracht, waar lijsttrekkers achter een rij tafels met verkiezingsposters in spanning zaten te wachten. Op een schoolbord werd met een krijtje de tussenstand bijgehouden. De SGP was niet van de partij, want boegbeeld Lub Post had wel wat beters te doen.

Hoe anders was het woensdag. Het krijtje was vervangen door een mediashow, de brommertjes door een app. En de SGP was nu wel degelijk van de partij. Het nageslacht van de voorman van weleer deed intussen in twee gemeenten voor drie verschillende partijen mee.

Vierenveertig jaar na die eerste uitslagenavond mocht ik dit jaar meedenken over de prognose. Leuk werk hoor. Eerst zelf een paar keer plussen en minnen en dan lekker met elkaar discussiƫren. Op een gegeven moment zit je zo ver achter de komma te rekenen dat je er zelf in gaat geloven. Dat je alleen nog benieuwd bent of de kiezer je ijzeren logica wel snapt en niet per ongeluk het verkeerde hokje rood maakt. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

De uitslag op Urk verrast altijd. De dikke winst van de SGP en een aan elkaar gewaagde subtop van HvU, CDA en CU. Dat hadden we voorzien. Zetels voor PVV en Krachtig Urk ook. Maar dat Gemeentebelangen stug haar twee zetels zou houden en te midden van de hevige concurrentie zou groeien? Dat zag ik in elk geval niet aankomen. Teveel blindgestaard op de opkomst van landelijke, rechtse partijen, denk ik.


Nu is het verleidelijk om een prognose te maken voor de nieuwe coalitie. SGP is een zekerheid en ik verwacht dat Nathanaƫl Middelkoop de prettige samenwerking met de ChristenUnie van Freek Brouwer zeker zal willen voortzetten. Maar dan? Vier jaar geleden was het al snel een uitgemaakte zaak om de nummer twee, het CDA, te passeren. Wordt die partij nu opnieuw zo vanzelfsprekend tot de oppositie veroordeeld? Ik vraag het me af. CDA en CU hadden tijdens de campagne al een klein beetje verkering met elkaar. Dossiervreter Willem Foppen staat in de coulissen klaar om wethouder te worden, terwijl Hart voor Urk nog met een nieuwe kandidaat moet komen.

Zijn er nog andere opties? Krachtig Urk is net nieuw en moet zich, ondanks de wethouderservaring van Dittie Hoekstra, eerst maar eens bewijzen in de plaatselijke politiek. PVV 

durfde vooraf te hopen op een tweede 

zetel en zag dat als een ticket voor 

college-onderhandelingen. Maar nu 

Hendrik Wakker solist blijft, is het eerder de vraag of hij de energie kan opbrengen om nog eens vier jaar Labansarbeid te verrichten.

Nee, ik ben er wel uit: het wordt Hart voor Urk. Of CDA.


Wacht even. Ik begin te ijlen.

Nou zou ik bijna Gemeentebelangen weer vergeten. Hou die partij in de gaten!

Jelle Bakker