n Blijdschap bij de SGP-voorman Nathanaël Middelkoop.
n Blijdschap bij de SGP-voorman Nathanaël Middelkoop. Foto: Richard Oost

'Een college met capabele mensen is nodig'

SGP-lijsttrekker Nathanaƫl Middelkoop durfde vooraf te verwachten dat zijn partij de grootste zou worden: ,,Ik verwachtte vijf volle zetels, het werden er nu zes en zelfs nog bijna zeven. Dat was echt overweldigend."


Een belangrijke verklaring voor het succes zoekt Middelkoop in de bescheiden koerswijziging richting het midden van de Urker samenleving: ,,Qua profiel zijn we toch meer richting het landelijke profiel gegaan. We trekken een breder publiek. Daarbij denk ik dat CDA en ChristenUnie juist last hadden van de landelijke politiek."

,,Uit deze uitslag spreekt een enorm vertrouwen en het zorgt ervoor dat ik enorm veel zin heb om met deze club mensen aan de slag te gaan. Uiteraard onder de zegen van de Heere, want daarvan zijn we allemaal afhankelijk."

Het initiatief voor de vorming van een nieuw college ligt nu bij de SGP, weet Middelkoop: ,,Met zo'n uitslag is het verleidelijk om die winst te vertalen in de zetelverdeling. Maar dat zou onverstandig zijn. Dan krijg je uiteindelijk het lid op de neus. We willen op basis van gelijkwaardigheid samenwerken. Met welke partijen? Ik heb een duidelijke voorkeur in mijn hoofd maar spreek die nog niet uit. We hebben in elk geval een deskundig college nodig, want Urk staat voor forse uitdagingen. De politiek is geen hobby. We hebben capabele mensen nodig voor het college en voor de raad."

Aan tafel bij Urk FM liet Middelkoop merken dat zijn politieke ambities ook richting Den Haag leiden: ,,Maar ik begin niet aan deze periode om er over twee jaar mee op te houden."

Afbeelding