n Uitblinker Richard Strijker stijlvol in actie bij een gevaarlijke inzet van Swift. Foto:

Swift eenvoudige prooi voor Urk

De jacht op de koppositie heeft Urk dinsdagavond drie punten opgeleverd in het inhaalduel met Swift. De equipe van Gert Jan Karsten kwam vroeg op voorsprong. Swift zocht een paar keer venijnig de aanval, maar uiteindelijk bleek Urk veel te sterk voor de Amsterdammers, die door de ruime nederlaag naar de onderkant van de ranglijst moeten kijken.

Gert Jan Karsten startte opnieuw met het middenveld dat hij al een aantal keer na 45 minuten uit elkaar haalde. Toch leek zijn beslissing de juiste toen Hessel Snoek al vroeg scoorde in het inhaalduel tegen Swift. William de Boer heroverde de bal met een sliding ter hoogte van de middenlijn en bereikte met een prachtige crosspass de rechteraanvaller van Urk. Die had vervolgens geen moeite de bal achter doelman De Meza te schieten. De gasten toonden echter onvervalste Amsterdamse branie en zochten het doel van Richard Strijker. Doordat de afstemming op het middenveld nog niet optimaal functioneerde, konden de bezoekers gevaarlijk worden. De doelman uit Steenwijk wist door goed op te treden het gevaar te beteugelen. Later werden zijn kwaliteiten als keeper nog een paar keer getest.

Toen de eerste helft bijna halverwege was dacht Urk een strafschop te verdienen toen Hessel Snoek binnen de zestien onderuit ging. De uitstekend leidende arbiter Van der Werff liet echter doorspelen. Het voorval gaf Urk net een beetje meer inspiratie om er toch 2-0 van te maken. Klaas Romkes bleek sterker dan twee verdedigers en had vervolgens geen enkele moeite om de score te verdubbelen.

Even was het schrikken bij Urk toen Iede den Dulk zich verslikte in de dadendrang van een tegenstander en de bal pardoes kwijtraakte. Richard Strijker poetste deze plooi echter glad. Het slippertje van de jonge verdediger, die voor het overige een puike wedstrijd speelde, bleef daardoor zonder consequenties. Vlak voor het rustsignaal kregen de bezoekers nog een kans, maar de bal werd over het Urker doel gekopt.

Uitblinker

Richard Strijker moest gelijk na de hervatting weer aan de bak en groeide uit tot een van de uitblinkers bij zijn ploeg. Toen de Amsterdamse aanvalsdrift na vijf minuten langzaam doofde, profiteerde Urk onmiddellijk. Hessel Snoek kwam wat gelukkig in balbezit, maar liet wel een ongekend staaltje afronden zien. Met een snoeihard schot wist hij zijn tweede treffer van de avond te maken en de thuisploeg op een 3-0 voorsprong te zetten. Het was gelijk gedaan met de daadkracht van Swift. Tien minuten later profiteerde Urk optimaal van een persoonlijke fout bij de gasten. De ingevallen Jelle de Boer gaf een perfecte voorzet op William de Boer, die met een karakteristieke actie de 4-0 eindstand op het scorebord zette. Voor Gert Jan Karsten reden om volop te gaan wisselen.

Urk moest na de wissels even zoeken naar de juiste balans. Een schot van Swift dat via de paal naast ging zette de thuisclub weer scherp. Een aantal aanvallen volgde op het doel van het inmiddels geknakte Swift. Gescoord werd er echter niet meer, maar het aanwezige publiek had zich vermaakt. De spelersgroep realiseerde zich voorafgaand aan de wedstrijd, dat de uitglijder bij AZSV een misrekening was geweest en dat er iets rechtgezet moest worden. In die opzet zijn de spelers van Urk geslaagd.

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Iede den Dulk, Bennie Dunnink, Riekelt Jan Brands, Riekelt Nentjes (73. Pieter Brands), Lucas Nagel, Johannes Schrijver, Hessel Snoek (73. Lucas Tol), Klaas Romkes (52. Jelle de Boer), William de Boer (61. Lucas Schraal).

Scoreverloop: 12. Hessel Snoek 1-0, 32. Klaas Romkes 2-0, 51. Hessel Snoek 3-0, 61. William de Boer 4-0.

Scheidsrechter: R.C.P. van der Werff (Drunen)