n De heropening van de vernieuwde bibliotheek aan de Singel in september 2009 was een groots feest. Eregast Appie Baantjer had de eer om de nieuwe bibliotheek te openen. ,,Als geboren Urker ben ik trots op deze fraaie bibliotheek’’, schreef Baantjer op één van de ramen van de bibliotheek (archieffoto).
n De heropening van de vernieuwde bibliotheek aan de Singel in september 2009 was een groots feest. Eregast Appie Baantjer had de eer om de nieuwe bibliotheek te openen. ,,Als geboren Urker ben ik trots op deze fraaie bibliotheek’’, schreef Baantjer op één van de ramen van de bibliotheek (archieffoto). Foto:

Bibliotheek viert feest

Veertig jaar bibliotheek Urk. Dat mag niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom hebben de mensen van de bieb een feestelijk programma in elkaar getimmerd: met als hoogtepunt vrijdag 1 april. En nee, dat is geen grap: die dag is het in de bibliotheek écht feest, voor jong en oud.

 

De bieb is een boekenuitleenorganisatie... Nee, dat is állang niet meer het enige dat Bibliotheek Urk te bieden heeft, vertellen Grietje ten Napel, Anja Kramer en Angenita de Jong. Samen met een 'zevenkoppig' team, dat sinds jaren alleen uit vrouwen bestaat, verzorgt Angenita als manager het reilen en zeilen. Dames met een grote liefde voor boeken, die zich inzetten om ouderen aan het lezen te houden én kinderen aan het lezen te krijgen. Lezen is namelijk niet alleen leuk, maar vooral ook onmisbaar voor de ontwikkeling en om mee te kunnen doen in de maatschappij. In de huidige schermenmaatschappij blijkt het een extra uitdaging om kinderen aan het lezen te krijgen. De bibliotheek vervult daarin een grote rol met de vele activiteiten, de samenwerking met onder andere basisscholen en het gratis abonnement voor iedereen tot achttien jaar. Maar ook daarna is lid worden van de bieb laagdrempelig: ,,Het kleinste abonnement kost enkele euro's in de week. Van de leeshoek, waarin volop actuele kranten en magazines te vinden zijn, mag iedereen gratis gebruikmaken en ook voor deelname aan de vele activiteiten is een lidmaatschap niet nodig.'' Naast lezen is digitaal vaardig zijn belangrijk om mee te doen in de samenleving. Daarom heeft de bibliotheek speciaal voor ouderen gratis cursussen om met computer, laptop, tablet of telefoon leren om te gaan.

Vier decennia bibliotheek wordt gevierd met een fototentoonstelling, een pyamaparty (binnenkort!) voor kinderen tot acht jaar, een meespeeltheatervoorstelling op 20 april (gratis kaarten via flevomeerbibliotheek.nl), een jubileumuitgave van de hand van Ria Loosman, oud-directeur van de bibliotheek, en een hele dag feest op vrijdag 1 april met koffie en wat lekkers, muziek, een buikspreekvoorstelling en voor alle kinderen een cadeautje. Op zaterdag 2 april is er een reünie voor (oud)medewerkers.