SGP wil transparantie in de coalitievorming

Transparantie. Dat is volgens SGP-lijsttrekker Nathanaël Middelkoop dé manier om het vertrouwen van de burger te winnen. Daarom kiest de winnende partij van de gemeenteraadsverkiezingen in het vormen van een college een nieuwe koers: maandagavond werd met alle gekozen partijen een duidingsdebat gehouden en werd het voorstel om een raadsakkoord samen te stellen positief ontvangen.


De SGP is met zes zetels aan zet om de collegeonderhandelingen te voeren. Maandagavond vond eerst een duidingsdebat plaats. De SGP had alle gekozen partijen bijeen gevraagd om de verkiezingsuitslag te analyseren. Nathanaël Middelkoop: ,,Wat opvalt is het opkomstpercentage. In vergelijking met andere gemeenten is het hoog, maar plaatselijk zien we een dalende trend. Een kwart van onze burgers heeft zich niet uitgesproken over de te varen koers.'' Volgens de SGP-voorman heeft de kiezer zich uitgesproken voor 'ambitie, daadkracht en vernieuwing' en alle partijen zijn het eens dat gezien de grote uitdagingen waar de gemeente Urk voor staat, een deskundig college én brede samenwerking broodnodig zijn. Alle fractievoorzitters gaven maandagavond aan open te staan voor deelname aan het college. Oók grootste verliezer ChristenUnie, Meindert Bakker: ,,We zijn van de eerste, de vierde partij van Urk geworden en ons past daarom bescheidenheid. Urk wacht grote uitdagingen en die vragen om een gedegen, competent en betrouwbaar college; daar denken we graag constructief in mee. Wij zullen ons als partij herpakken, niet voor onszelf, maar voor onze naaste.'' 

Jurie van den Berg (Gemeentebelangen) benadrukte de enige oppositiepartij te zijn die winst had geboekt: ,,Tien procent van de uitgebrachte stemmen ging naar ons. We groeien liever langzaam en gedegen, dan oppervlakkig en met grote schommelingen. Stabiliteit én een frisse wind zijn nodig. Wij zijn er klaar voor.'' Hendrik Wakker (PVV): ,,Wij gaan er weer vier jaar tegenaan. Constructief als het kan, en principieel wanneer het moet. Het is bewonderenswaardig dat iedereen een kans krijgt om mee te doen in het informatieproces en ook wij staan open voor een plek in de coalitie.'' Jan Koffeman (HvU): ,,Dat we de tweede grootste van Urk zijn, verstevigt onze verantwoordelijkheid om ons ook de komende vier jaar in te zetten.'' Hans Crebas (CDA): ,,De komende vier jaar zijn bepalend voor de toekomst van Urk. Er is een sterke en stabiele coalitie nodig, waar wij graag deel van uitmaken.'' Dittie Hoekstra: ,,We hebben één zetel en daarbij past bescheidenheid, maar we gaan niets uit de weg.'' 

De meerderheid sprak zich maandagavond ook uit om te gaan werken aan een raadsakkoord waarmee in hoofdlijnen de richting voor de komende jaren wordt uitgezet. Alleen ChristenUnie en CDA lieten weten dit voorstel eerst nog in de eigen fractie te willen bespreken.

Nathanaël Middelkoop gaf aan als informateur de komende tijd met alle partijen gesprekken te voeren, óók met zijn eigen SGP. Jacob de Borst vertegenwoordigt in die gesprekken de belangen van de SGP, Middelkoop wil zoveel mogelijk een objectieve rol spelen. In het informatieproces wordt Middelkoop bijgestaan door oud-SGP-raadslid Dirk Taanman en griffier Rick Verhoeff. Na de gesprekken volgt een verslag waarin de informateur de best mogelijke combinatie van partijen voor de vorming van een coalitie voorstelt.