n Een foto van de eerste ontmoeting in een lege Zwolse sporthal.
n Een foto van de eerste ontmoeting in een lege Zwolse sporthal.

Orca's Heren speelt topper tegen ZAC

De mannen van Schol/Orca's spelen vrijdag na lange tijd weer een thuiswedstrijd. Tegenstander is de nummer twee van de ranglijst: Landstede Basketbal ZAC.


De laatste thuiswedstrijd van Orca's dateert van 4 februari (Rebound, 85-48 winst). Landstede Basketbal ZAC uit Zwolle zal vrijdag naar sporthal Vlechttuinen komen voor een heuse strijd tussen de nummer één en twee van de competitie. Hoewel Zwolle vier wedstrijden meer heeft gespeeld, staat Orca’s nog altijd op de eerste plaats. Met 22 punten uit 11 wedstrijden voeren de Urkers de ranglijst aan. Zwolle heeft ook 22 punten, maar had daar wel 15 wedstrijden voor nodig.

 

ZAC Zwolle zit dit jaar voor het eerst bij Orca’s in deze competitie. Naast de uitwedstrijd, hebben de Urkers alleen een oefenwedstrijd tegen deze ploeg gespeeld voorafgaand aan het seizoen 2019-2020. Een rijke geschiedenis qua ontmoetingen is er dus niet. Zwolle doet het dit seizoen echter goed en bezet een keurige tweede plek. De eerste seizoenshelft was nog wat wisselvallig (vijf keer verlies) maar daarna kreeg men de smaak te pakken. Een van die verliespartijen (81-59 van Arnhem Eagles) werd omgezet in een 20-0 winst in verband met het opstellen van een niet speelgerechtigde speler bij Arnhem. Daarna zijn de blauwvingers aan een opmars begonnen en hebben ze zes keer op rij gewonnen en zijn daardoor opgeklommen naar de tweede plek.


Lege sporthal

De eerste ontmoeting tussen Orca's en Landstede Basketbal ZAC in Zwolle was ook een bijzondere. Op die dag (26 november 2021) werd namelijk voorgesorteerd op de laatste lockdown. In een lege sporthal moest de wedstrijd tegen de mannen van Zwolle worden gespeeld. De wedstrijd begon stroef en ongemakkelijk en de Urkers moesten hard werken. In de verdediging werd de afwezige Niels ten Napel gemist. In de tweede helft bleven sterke mannen als Klaas Jan Scheffer en Klaas Hakvoort de bucket aanvallen en scoorden menige moeilijke bal of vrije worp om de Urkers een ruime voorsprong te geven. Het laatste kwart werd toch nog onnodig spannend door verkeerd samenspel en frustraties aan Urker zijde. Gelukkig was de voorsprong ruim genoeg en werd het slotoffensief van Zwolle goed gepareerd. Orca's sloot die wedstrijd toch nog winnend af: 64-71. Daarna ging de donkere en dichte winterperiode in, waarna er pas eind januari weer een wedstrijd gespeeld kon worden (Zeewolde uit, 58-67 winst).


Op volle toeren

Inmiddels draait de groene basketbaltrein weer op volle toeren en zijn de mannen van coach Jurie Bakker klaar voor deze kraker. Onduidelijk is nog of Rick van Eerde weer mee kan spelen. Hij is herstellende van een enkelblessure maar verstapte zich afgelopen maandag op trainen en heeft nu twee zere enkels. Maar ook zonder hem heeft Orca’s Heren maar één doel voor ogen: het behalen van het kampioenschap. Er zullen ongetwijfeld andere spelers opstaan om de twee punten binnen te slepen en een grote stap te zetten naar de ‘eindoverwinning’.

De wedstrijd in sporthal Vlechttuinen, begint vrijdag om 20.00 uur.