Thierry is helemaal klaar met Joas: ‘De Urkenaren hebben het goed gezien’

Het slechte resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week is de schuld van lijsttrekker Joas van der Reest. Dat zegt Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie. ,,Eerst begreep ik niet waarom we geen zetel gehaald hebben, maar de Urkenaren hadden beter dan ik door dat onze lijsttrekker een idioot is.”


Van der Reest heeft in diverse interviews inmiddels aangegeven hoeveel afkeer hij tijdens de campagne had gekregen van Baudet. Hij noemde hem een narcist en onhandelbaar, vond zijn toon en manieren afgrijselijk en verweet hem niet te kunnen luisteren. Hoe kwamen die beledigingen aan bij Baudet? ,,Niet. Die komen niet binnen. Daarvoor is hij niet belangrijk genoeg. Het zijn typisch dingen die iemand zegt die de baas wil spelen. En ik luister wel degelijk, maar ik denk er gewoon anders over. Het gaat op mijn manier, dat bevalt hem niet en dus gaat hij zeuren.”

De Urker lijsttrekker klaagde ook over een gebrek aan begeleiding. De screening zou minimaal geweest zijn en Van der Reest was niet eens lid van de partij. Baudet: ,,Dat kan. Ik heb me niet op microniveau bezig gehouden met de campagne. Zo zit ik niet in elkaar. Ik vind dat je mensen vertrouwen moet geven. Dat houdt in dat je risico’s moet nemen, maar zo is het leven toch? Het was van onze kant blijkbaar een misser in het recruitmentproces, maar de Urkenaren hebben dat goed gezien.”

Na de nederlaag van vorige week woensdag nam Baudet geen contact op met Van der Reest, die pas drie dagen later op de partij af gaf. Baudet: ,,Daarvoor was hij niet belangrijk genoeg. We hoeven toch niet iedereen zijn handje vast te houden?”


Van der Reest noemde Baudet ‘een wappie die echt gelooft dat 9-11 met drones is gedaan’. ,,Dat klopt wel”, zegt Baudet. ,,Ik geloof het officiële verhaal rondom 9-11 inderdaad niet. Wat ook niet klopt, is dat ik niets om Urk geef. Ik geef wél om Urk en ik zie dat dit land naar de knoppen gaat en dat 95 procent toch blijft stemmen op de mensen die dit veroorzaken. We vechten door, opgeven is geen optie.”


Of FvD terugkeert op Urk is volgens Baudet ‘aan de Urkenaren zelf': ,,Volgend jaar zijn de Provinciale Statenverkiezingen en dan hoop ik dat Urk weer van de partij is.”