Afbeelding

Gemeente Urk denkt over instellen gasloze zondagen

Algemeen

In de strijd tegen oplopende energiekosten overweegt de gemeente Urk om vanaf komende maand voor in elk geval zes maanden gasloze zondagen in te voeren. ,,Op die manier kunnen gezinnen op gasgebruik besparen en verkleinen we tegelijkertijd de afhankelijkheid van Rusland, dat nog steeds de voornaamste leverancier van gas in Nederland is”, verklaart een woordvoerder.

Het idee van gasloze zondagen komt van de autoloze zondagen, die in de jaren zeventig ingevoerd werden vanwege de toenmalige olieboycot door diverse Arabische landen.

Aanpassingen

Een dag per week zonder gas zal voor sommige huishoudens wellicht tot aanpassingen moeten leiden, verwacht de gemeentelijke woordvoerder. ,,Maar we moeten niet vergeten dat de nieuwste woningen sowieso al gasloos zijn. En voor de oudere doelgroep moet het ook al geen probleem zijn, die weet nog goed hoe het vroeger ging: op zaterdagavond in de baolem en de kost voor zondag gezellig op het petroleumstelletje. Voor alle andere gezinnen zeggen we als gemeente: zie het als een uitdaging!”