Afbeelding
Foto:

Ik ben Marijke Woord, getrouwd met Jan en moeder van drie kinderen: Jacob Jan (21), Riekelt (20) en Annemarie (12).


Ik ben op mijn 18e uit de stoel geplukt bij Tandartsen Maatschap Urk. Na een paar jaar heb ik mijn diploma tandartsassistente gehaald en bij verschillende tandartsen gewerkt. Nu ben ik alweer tien jaar met veel plezier aan het werk op de poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk en tegenwoordig ook in Lelystad. We hebben een gezellig, professioneel team van acht kaakchirurgen, een mondhygiëniste, een kaakfysio en 21 assistentes.

Maandag

Vandaag ben ik vrij en heb ik alle gelegenheid om eerst een heerlijk stuk te gaan hardlopen met Alletta. Als dat achter de rug is, stort ik me op schoonmaakwerkzaamheden in huis. Het is prachtig weer, dus ’s middags ga ik een flink rondje fietsen met mijn maos van de wielervereniging.

Dinsdag

Deze week is mijn OK-week. Samen met mijn collega Iris heb ik een extra opleiding gedaan, waardoor wij mee mogen met de kaakchirurgen op de operatiekamers. Ik ben om kwart over zeven aanwezig in Harderwijk, waar ik me omkleed en een kopje koffie drink. Daarna volgt de briefing voor de aankomende dag. Als die voorbij is ga ik de operatiekamer klaarmaken, de spullen nakijken en schrobben. Vlak voor de klok van acht uur komt de eerste patiënt binnen. Deze patiënt heeft bijna geen onderkaak meer, waardoor er geen implantaten geplaatst kunnen worden. We gaan een stuk bot van zijn schedel afhalen en dit in de onderkaak plaatsen. Bij de tweede patiënt gaan we de boven- en onderkaak naar voren zetten en de kin weer naar achteren. Bij de laatste patiënt zullen we een stuk van de heup in de onderkaak plaatsen. Omdat alles volgens plan is verlopen, kan ik me om vijf uur 's middags omkleden en weer terugrijden naar Urk. Op de dagen dat ik werk, eet mijn jongste dochter tussen de middag bij mijn zus of moeder. Dat is zo fijn.

Woensdag

Vandaag heb ik late baliedienst in Lelystad. Ons team is zo allround mogelijk, waardoor de meesten zowel assisteren als baliewerk doen. Om kwart over acht ben ik aanwezig, zodat ik eerst rustig kan beginnen met een kop koffie. Een kwartier later zit ik achter de balie en beginnen de telefoontjes binnen te stromen. Het blijft de hele ochtend druk, maar ik zie toch kans tussendoor de spreekuren van de volgende dag voor te bereiden. Tijdens de lunch halen we meestal soep in het restaurant. Vandaag wordt er mosterdsoep geserveerd en die is heerlijk. Na een half uur lunchpauze ga ik weer aan het werk. Mijn collega ontfermt zich deze middag over de inkomende telefoontjes terwijl ik de frontdesk voor mijn rekening neem. Patiënten melden zich bij mij en ik controleer of de verwijsbrief aanwezig is en of er nog een röntgenfoto gemaakt moet worden. Dan zet ik alles klaar in ons systeem zodat mijn collega’s in één oogopslag zien wat er gedaan moet worden. Ik maak de brieven voor de tandartsen en/of huisartsen en mail de gemaakte röntgenfoto’s naar de tandartsen. Ik zie in mijn systeem dat er orders binnengekomen zijn en dit betekent dat ik implantaten moet bestellen. De middag vliegt voorbij en voordat ik het weet zit ik weer in de auto op weg naar huis.

Donderdag

Op donderdag opereren we in Lelystad. Dit is laag-complexe zorg, dus dat betekent veel kiezen en tanden trekken. Ik ben weer ruim op tijd aanwezig om me om te kleden en een bak koffie te drinken. Daarna volgt, net als op dinsdag, de briefing en maak ik de behandelkamer klaar, kijk de spullen na en ga ik schrobben. Om acht uur is de eerste patiënt aan de beurt. We beginnen meestal met de kinderen, die het, net als hun ouders superspannend vinden. Dan is het altijd leuk om Urkers te praten met Urker kinderen. Vaak zijn ze dan iets meer op hun gemak. Het loopt de hele dag lekker door en als ik om half vijf klaar ben hebben we vijftien patiënten kunnen behandelen.

Vrijdag

Normaliter ben ik vrij op vrijdag, maar omdat er een paar collega's ziek zijn werk ik vandaag een dagje extra. Ik heb de vroege dienst en begin om kwart voor acht met het klaarmaken van de behandelkamers en de röntgenkamer. Dat duurt een half uur, waardoor ik nog een kwartier heb voor een lekkere bak koffie, want om half negen komt de eerste patiënt. We starten met het maken van een overzichtsfoto (OPT), daarna neem ik de patiënt mee naar de behandelkamer. De kaakchirurg komt binnen en bespreekt de foto. Hij legt uit wat we gaan doen. We beginnen met verdoven en ik merk dat de patiënt het heel spannend vindt. Iedereen is gespannen bij de kaakchirurg, maar de een net wat meer dan de ander. Na het verdoven maak ik alles klaar voor de ingreep en geef uitleg aan de patiënt wat hij of zij kan verwachten. Het nazorgadvies geef ik altijd mondeling, maar na de behandeling krijgt de patiënt het ook altijd schriftelijk mee. Voordat de behandeling begint, probeer ik de patiënt zo kalm mogelijk te krijgen. Dit gaat bij iedere patiënt weer anders. Soms helpt een praatje over het weer, maar bij een ander is het zo precies mogelijk vertellen wat er gedaan gaat worden. Soms is een grapje genoeg. Het is vooral een kwestie van aanvoelen en ervaring en meestal lukt dit heel goed. Vrijdag is altijd een dag waarin we veel spoedgevallen krijgen via de tandartsen, maar vandaag valt het mee. Ik ben dus mooi op tijd klaar om naar huis te gaan en te genieten van het weekend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding