n Voor de laatste keer in de oude samenstelling.  Er werd maandag afscheid genomen van negen van de zeventien leden: Jan Willem Bakker en Hendrik Jan Kaptijn van de SGP, Leendert Hakvoort en Jelle Jonkers van Hart voor Urk, Ria Visser en Jan Baarssen van de ChristenUnie, Willem Foppen en Jurie van den Berg van het CDA en Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen.
n Voor de laatste keer in de oude samenstelling. Er werd maandag afscheid genomen van negen van de zeventien leden: Jan Willem Bakker en Hendrik Jan Kaptijn van de SGP, Leendert Hakvoort en Jelle Jonkers van Hart voor Urk, Ria Visser en Jan Baarssen van de ChristenUnie, Willem Foppen en Jurie van den Berg van het CDA en Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen. Foto:

Gaande en komende raadsleden

Terwijl informateur Nathanaël Middelkoop gesprekken hield met de diverse fracties over de vorming van een nieuwe college, stond deze week politiek gezien toch vooral in het teken van het afscheid nemen en verwelkomen van gemeenteraadsleden. Daarbij werden ook drie koninklijke onderscheidingen uitgereikt.


Op maandag verzamelden de leden van de 'oude' gemeenteraad zich in De Koningshof. Daarbij werd afscheid genomen van negen van de negentien leden: Jan Willem Bakker en Hendrik Jan Kaptijn van de SGP, Leendert Hakvoort en Jelle Jonkers van Hart voor Urk, Ria Visser en Jan Baarssen van de ChristenUnie, Willem Foppen en Jurie van den Berg van het CDA en Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen.

Jan Willem Bakker, Willem Foppen en Jelle Jonkers werden bij deze gelegenheid benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau, omdat ze elk twaalf jaar lang in de gemeenteraad zaten.


Nieuwe gemeenteraad

Woensdag werd er door de gemeente opnieuw een bijeenkomst belegd in De Koningshof. Ditmaal om de negentien gekozen raadsleden te installeren in deze functie. Allen legden op het podium de eed af en burgemeester Cees van den Bos sprak hen toe: ,,Dit is een moment om trots op te zijn en voor velen ook een gebeurtenis om nooit te vergeten.'' De burgervader vertelde dat er een inwerkprogramma voor de raadsleden op stapel staat en maakte van de gelegenheid gebruik om alvast drie tips mee te geven: ,,Allereerst: ken je dossiers. Alleen dan kun je je taak als raadslid namelijk goed uitvoeren. Tip twee is: blijf in contact met de Urkers. Dat klinkt een beetje gek, want het lijkt zo voor de hand liggend, maar voor je het weet ben je alleen nog maar verdiept in de dossiers. Zoek het maatschappelijk middenveld en het Urker bedrijfsleven op. Weet wat er speelt, dat begint morgen al. En als derde tip geef ik mee: ga integer te werk. De burger heeft recht op een bestuur dat te vertrouwen is.'' 


Risicoscan

Burgemeester Cees van den Bos meldde in het kader van de integriteit blij te zijn dat een ruime meerderheid van de nieuwe raadsleden al had aangegeven te willen meewerken met een risicoscan in het kader van het voorkomen van belangenverstrengeling. ,,Dat is erg aan te raden. Ik roep daartoe op om open te zijn.'' De burgemeester benadrukte dat de gemeente voor een groeispurt staat. ,,Urk is een mooie en dynamische gemeente, met veel ambitie. Het is aan de raad om verder te kijken dan de aanleg van de Zeeheldenwijk, Port of Urk en de nieuwe haven. Hoe moet het daarna verder? Daar ligt voor de gemeenteraad een hele verantwoordelijkheid, die natuurlijk niet altijd gemakkelijk zal zijn. Er zal het nodige van u gevraagd worden en er is ook moed voor nodig.'' 


De zaal van De Koningshof was woensdagavond goed gevuld, met voornamelijk familieleden en vrienden van de nieuwe raadsleden. Burgemeester Cees van den Bos stond ook nog even stil bij dat thuisfront: ,,Dat is voor ieder raadslid de stabiele basis. Verlies het thuisfront niet uit het oog. En voor de goede stabiele basis is vooral kracht van Boven noodzakelijk.'' 


Samenstelling

Een bijzonderheid in de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad was er bij de ChristenUnie. Wethouder Freek Brouwer, die met voorkeurstemmen is gekozen, staat namelijk zijn zetel af aan Auke Pasterkamp, die namens de ChristenUnie al twee termijnen raadslid was, en op plek drie van de kieslijst stond. Het was dan ook Auke Pasterkamp die woensdagavond de eed aflegde. Naar verwachting verandert de samenstelling van de gemeenteraad na de vorming van de coalitie ook weer wat; waarschijnlijk krijgt grootste partij SGP dan nóg een nieuw gezicht in de raad.

n Lintjes voor (vlnr) Jan Willem Bakker, Jelle Jonkers en Willem Foppen voor twaalf jaar raadslidmaatschap, uitgereikt door burgemeester Cees van den Bos.
n Voor alle nieuwe raadsleden was er een bloemetje geregeld.
n De eedaflegging van ieder nieuw raadslid vond plaats op het podium.