n De start is op de atletiekbaan van AV NOP in Emmeloord.
n De start is op de atletiekbaan van AV NOP in Emmeloord. Foto:

Veel deelnemende ploegen Voorhuys 12-dorpenloop

Na twee jaar afwezigheid vanwege corona, wordt zaterdag weer de Voorhuys 12-dorpenloop gehouden. Burgemeester De Groot van de Noordoostpolder zal om kwart over acht de eerste groep lopers op weg schieten.


Maar liefst 56 ploegen gaan zaterdag van start voor de 26ste 12-dorpenloop, waaronder een groot aantal Urker teams. Welke groep volgt Team De Corner op, dat in 2019 als winnaar over de streep ging.

Start en finish zijn op de atletiekbaan van de organiserende atletiekvereniging AV NOP. Als om 8.15 uur het startschot geklonken heeft, gaat de route via Luttelgeest, Marknesse, Kraggenburg, Ens, Nagele, Tollebeek, Urk, Espel, Creil, Rutten en Bant weer terug naar Emmeloord, waar de finish op de atletiekbaan rond 16.30 uur wordt verwacht.

Er zijn twaalf etappes, waarvan de langste 11,34 kilometer lang is (Emmeloord-Luttelgeest) en de kortste (Tollebeek-Urk) 4,6 kilometer. Na elke etappe is er een gezamenlijke herstart met van elk team een nieuwe loper. De tijden van alle etappes worden per team bij elkaar opgeteld tot een totale eindtijd. Het team met de snelste eindtijd is de winnaar.


Strak schema

Omdat de organisatie verwacht dat de lopers minimaal een snelheid van 10 kilometer per uur kunnen lopen, is er een strak tijdschema vastgesteld. De verwachting is dat de etappe tussen Tollebeek en Urk van start gaat om 12.40 uur. De eerste lopers zullen nog voor 13.00 uur aankomen bij De Ark op Urk. Om 13.11 uur is daar dan het vertrek voor de etappe van Urk naar Espel.