n De start van de 12-dorpenloop op de atletiekbaan van AV-NOP.
n De start van de 12-dorpenloop op de atletiekbaan van AV-NOP.

12-dorpenloop terug van weggeweest

Maar liefst 54 teams en bijna 650 lopers hebben zaterdag deelgenomen aan de 12-dorpenloop, georganiseerd door AV-NOP. Team Hardloopbegeleidingopmaat volgde team De Corner op als winnaar van deze wedstrijd.


Na de Fish Potato Run is de 12-dorpenloop het grootste hardloopevenement in de Noordoostpolder en Urk. De totale lengte van het parcours bedraagt 77 kilometer, verdeeld over twaalf etappes, die variƫren in lengte van 4,6 tot 11,3 kilometer. Elke etappe wordt gelopen door een andere loper, terwijl er na elke etappe een herstart is.


Winnaar

Na de eerste etappe van Emmeloord naar Luttelgeest, was de wedstrijd al van alle spanning ontdaan. Het team van hardloopbegeleidingopmaat, met als loper Bas Hollegien, had al een gat geslagen van liefst 3,5 minuten met het team van Klif18 en meer dan 5 minuten met het team van De Corner. Toen na alle twaalf etappes de eindbalans werd opgemaakt, bleek het team van hardloopbegeleidingopmaat maar liefst acht van de twaalf etappes als eerste over de streep te zijn gekomen. Het verschil met de nummer twee van het eindklassement, team Klif18, was ruim 12 minuten. Het verschil met de nummer drie, de winnaar van de laatste editie, team De Corner, was 20 minuten.  

De meeste teams die meedoen aan de 12-dorpenloop zien het niet als een wedstrijd, maar als een hele dag met elkaar op pad zijn, elkaar aanmoedigen en sportieve prestaties leveren, ieder op zijn of haar eigen niveau.

n Fokke Snoek (midden) geflankeerd door Geert de Wit (4) en Daniël Klappe (2) tijdens de laatste etappe Bant-Emmeloord.