'Kotters niet schuldig aan kabelschade'

De maritieme rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat twee Urker kotters niet aansprakelijk zijn voor schade aan kabels op de zeebodem. Dat meldt Visserijnieuws.


De UK 95 raakte in 2018 een telecommunicatiekabel tussen Nederland en Engeland. Die werd 24 meter van zijn plek getrokken. In 2020 voer de ST 27 in Britse wateren over een Noorse telecommunicatiekabel. Die brak. In beide gevallen wilde de eigenaar een schade van bijna een half miljoen euro verhalen op de vissers. Die zouden geen rekening gehouden hebben met de aanwezigheid van kabels in het gebied, tijdens het uitoefenen van bodemvisserij.


Over de vraag hoe diep de kabels in de zeebodem liggen, bestond tijdens de behandeling van deze zaken onenigheid. Daarbij komt dat de bodem van de Noordzee in beweging is. Kabels die ingegraven zijn, kunnen zo alsnog aan de oppervlakte komen te liggen. 


De rechtbank oordeelde dat de bekendmaking van het neerleggen van een kabel niet betekent dat op die plek niet gevist mag worden. Ook niet als vissers weten dat zo'n kabel aan de oppervlakte kan komen en dat een aanvaring kan leiden tot grote schade. Uitganspunt daarbij is dat vissers over de zeebodem mogen vissen.

In het vonnis werd verder overwogen dat de aanwezigheid van kabels grote gevaren voor met name de visserij kan opleveren. Kabelbedrijven hebben daarom de verantwoordelijkheid om het risico zoveel mogelijk te beperken.