'Kijken naar de voederbak'

Lucas 2 : 6-20


Onderwerp: invloed (de kracht van)


Inleiding: In de 40 jonge jaren van mijn leven heb ik waargenomen dat veel mensen zich laten beïnvloeden tot een bepaald gedrag. Dat zien we bijvoorbeeld bij modetrends, zoals toen in de jaren 60/70 het in de mode was om broeken met wijde pijpen, nu bekend als de 'flared pants', te dragen.

Ik heb verder ook gemerkt dat partners, naarmate de jaren vorderen, elkaar zódanig beïnvloeden dat zij steeds meer op elkaar gaan lijken. 

Een goede vriend van mij trouwde met een Amerikaanse schone. Victor was een beetje een hippie-type, een stoere vent die niet meegaat met de massa. Tot hij een relatie kreeg met deze vrouw. Hij gebruikte sindsdien opeens andere woorden en zinnen in zijn taalgebruik. ‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’, dacht ik meteen. 

Kern: Je komt veel te leren over de invloed van een persoon, door te kijken naar het resultaat van zijn of haar invloed. De vriendin van Victor heb ik nooit ontmoet, maar ik heb veel over haar geleerd. 

Zo werkt dat ook bij invloedrijke figuren uit het heden en verleden. We hebben veel geleerd over moeder Theresa door naar het resultaat van haar invloed te kijken. Zonder haar persoonlijk gekend te hebben zullen toch velen zeggen dat zij een goed mens was die anderen blij en gelukkig maakte. 

We hebben ook veel geleerd over Nelson Mandela door naar het resultaat van zijn invloed te kijken. Zonder hem persoonlijk gekend te hebben zullen velen zeggen dat hij een hele natie, en misschien wel grote delen van de wereld, hoop bood op een verenigde mensheid. 


In de aangehaalde Bijbeltekst uit Lucas 2, voor velen bekend als het kerstverhaal, is er ook sprake va iemand die Zijn omgeving beïnvloedt. 

Ik heb het dan over baby Jezus en onder hen waar hij invloed op heeft, begeven zich gewone, hardwerkende mensen. Zij worden in het verhaal ‘herders’ genoemd. Deze herders zijn tijdens een nachtdienst hard aan het werk (v. 8) wanneer zij van een engel een herkenningsteken van de Messias te horen krijgen: ‘hij ligt in een voederbak.’

Vervolgens lezen we over een verandering van gedrag en houding bij hen; vóór en na een ontmoeting met Jezus stellen zij zich anders op. Vóór de ontmoeting (v. 8) waren zij aan het werk, een beetje twijfelachtig, misschien zelfs wel pessimistisch over het goede nieuws dat de Messias er is: ‘laten we naar Bethlehem gaan om het met eigen ogen te zien!’ Het is wat om na een verkondiging van een engel nog te roepen: ‘ik moet het met eigen ogen zien’. 


Hun gedrag, na de ontmoeting, geeft een andere dynamiek weer: (v. 20) ze prijzen en loofden (God). Ze zijn optimistisch, blij! Er is weer goede hoop voor de toekomst. Op die manier leren we over Jezus, Zijn invloed, door te kijken naar het effect op een van de eersten die Hem in de vroege dagen al mochten ontmoeten. 


Zo begon zijn invloed bij de herders, die van pessimistisch en twijfelachtig gedrag veranderden naar een optimistische, hoopvolle verwachting van de toekomst. Dat is de invloed die Jezus ook vandaag heeft en kan hebben. Hij kan ook vandaag ons gedrag veranderen. En het Goede Nieuws is dat ook in 2022 de wereld veel over dezelfde Jezus uit Lucas 2 te weten kan komen door het effect van Zijn invloed op Zijn volgelingen. Als u volgeling van Jezus bent, wat is dan het effect van Zijn invloed op uw leven dat de wijde omgeving ziet? AMEN.


Ds. Enrico M.F. Karg