n Het gezin van Beth van Trui en Riekelt ‘Skutjen’: achter staand: Jaawk, Bape en Iede. Daarvoor Trui, moeder Beth, baby Hennie, Janny, vader Riekelt en Kees.
n Het gezin van Beth van Trui en Riekelt ‘Skutjen’: achter staand: Jaawk, Bape en Iede. Daarvoor Trui, moeder Beth, baby Hennie, Janny, vader Riekelt en Kees. Foto:

Onder meer het Truivolk en de Kieles


Opnieuw een aflevering over de familie Koffeman: de nazaten van Kornelis Koffeman (1872-1957)

In dit deel van deze familienamenserie komen de nakomelingen van Kornelis Koffeman (1872-1957) aan bod. Hij is de jongste zoon van Geert Koffeman en Tjerkje van der Boom. Kornelis van Tjerkien trouwt in 1894 met de dan 17-jarige Truitje Hakvoort, op Urk beter bekend als Trui van Ente. Deze Trui was een bekende Urker moeder; niet voor niets staan haar nakomelingen nu bekend als het Truivolk.

 

Kornelis en Truitje zouden in totaal elf kinderen krijgen. Op volgorde van geboorte zijn dit: Geert, Hendrikje, Klaas Jelle, Tjerkje, Iede, Marretje, Elizabeth, Albert (na zes maanden overleden), Albert, Jannetje en Frederik. We beginnen even met de vijf dochters van Kornelis en Truitje, dit zijn zoals gezegd Hendrikje, Tjerkje, Marretje, Elizabeth en Jannetje. 


Hendrikje Koffeman (1896-1989) is in Leerdam getrouwd met haar man Jan Arie Verschoor, later wonen ze in Culemborg. Ze hebben drie kinderen.


Tjerkje Koffeman (1900-1985) en haar man Hessel van den Berg hebben drie dochters: Willie, Truitje en Annegien. 


En Marretje Koffeman (1904-1993) is getrouwd met Antonie Meun – een huwelijk dat uiteindelijk 65 jaar zou duren – met wie ze vijf kinderen krijgt.


Elizabeth Koffeman (1907-2004) is op Urk een bekende figuur: dit is namelijk Beth van Trui. Zij en haar man Riekelt Nentjes (‘Riekelt Skutjen’) hebben vier dochters en vier zoons. Hun dochters zijn Bape, Trui, Jannie en Hennie en hun zoons Iede, Jaawk, Kees en Klaas Jelle. Wanneer Beth in 2004 overlijdt, heeft ze drie van haar zoons overleefd. Ze bereikt de gezegende leeftijd van 97 jaar.

Jannetje Koffeman (1915-2000) is de jongste dochter. Zij trouwt met Jan Loosman, maar aan hun geluk komt abrupt een einde wanneer Jan in 1942 plotseling overlijdt; hij verdrinkt door een ongeval in de haven van IJmuiden. Zij hadden geen kinderen. Jannetje hertrouwt met Jan de Boer, met wie ze zeven kinderen krijgt. Twee van hen zijn Meinie en Cees van de UK 97.


De zes zoons

Dan gaan we naar de zoons van Kornelis en Truitje. Er waren zes zoons in het gezin; van hen overlijdt de eerste Albert na zes maanden. Ook zoon Iede mocht helaas niet oud worden, hij overlijdt ongetrouwd op 27-jarige leeftijd in 1930. De vier andere zoons zijn: Geert, Klaas Jelle, Albert en Frederik.


De oudste zoon, Geert Koffeman (1894-1947), trouwt van de kinderen het eerste en wel in 1920 met Lubbetje Korf. Zij krijgen een gezin van elf kinderen in totaal, van wie vier zoons. Zoontje Klaas Jelle overlijdt na slechts enkele dagen; zijn broers Kornelis, Louwe en Jan zijn dan al geboren.

Kornelis Koffeman (1926-1983) en zijn vrouw Josephina Maria Post hebben een groot gezin van maar liefst vijftien kinderen, van wie negen zoons. Kornelis heeft als bijnaam De Kiele, een bijnaam waaronder zijn zoons ook bekend staan.

Dochter Lubbetje (1951, getrouwd met Steven Kramer) wordt als eerste geboren in het gezin en na haar volgen drie zoons: Harmen (1952), Geert (1953) en Meindert (1955-2014), die ook wel Muun wordt genoemd. Dochter Jansje (1956-1964) overlijdt op jonge leeftijd in het ziekenhuis in Groningen. Zoon Louwe (Louw) wordt in 1958 geboren en een jaar later komen in Kampen de tweelingzussen Nelly en Truus ter wereld. De zoon die hierna volgt, Jan (1960-1982), overlijdt triest genoeg slechts twee maanden na zijn huwelijk.

Hendrika (Henny) ziet in 1962 het levenslicht; een jaar eerder is er een kindje helaas levenloos geboren. De laatste vier kinderen in het gezin zijn vier zoons: Frans (1964), Arie (1965), Klaas Jelle (1968) en Albert (1969). 

Arie heeft momenteel een eigen bedrijf in tweedehands scheepsmateriaal, KIBO Handelsonderneming, en sinds 2020 varen de zoons van Arie op een kotter die is omgebouwd voor de twinrigvisserij. Klaas Jelle is onder andere actief geweest als voorzitter van de Stichting Visserijdagen en als columnist van Het Urkerland. Vlak na de geboorte van jongste zoon Albert is het gezin van Kornelis en Josephina Maria verhuisd naar de Industrierondweg 8.

Kornelis en zijn negen zoons hebben samen een rederij opgebouwd, zeevisserijbedrijf Geertruida BV, die op het hoogtepunt maar liefst zes Noordzeekotters in de vaart had. Momenteel nog in de vaart zijn onder andere de UK 184 Josephina Maria, die overigens eerst Geertruida heette, maar later is vernoemd naar de moeder van de negen gebroeders Koffeman. Ook de UK 382 Janssien is nog in de vaart en is vernoemd naar het op jonge leeftijd overleden zusje Jansje.

Kornelis’ broer Louwe Koffeman (1927-1993) viste met zijn zoons Geert (1955, de Tène), Meeuwis (1958), Kees (1962) en Jan (1967) op de UK 183. De jongste broer van Kornelis en Louwe is Jan Koffeman (1930-2020). Jan en zijn zoon Jelle (1957) worden ook visserman en wel op de UK 284.


Klaas Jelle Koffeman (1899-1967) is getrouwd met Jannetje Kamper. Ze hebben drie dochters en drie zoons; hun zevende kindje komt helaas levenloos ter wereld. De drie zoons zijn Gerrit (1933-2003), Hendrik (1938-2018) en Cornelis (1947-1997). Laatstgenoemde is vishandelaar en Hendrik is visser op de UK 185, terwijl Gerrit samen met twee van zijn zoons (Klaas Jelle en Pieter) op de UK 186 vist. Een andere zoon van Gerrit, Hendrik Cornelis, is timmerman van beroep.


Albert Koffeman (1913-1987) trouwt op latere leeftijd met Willempje Hoefnagel (Wip van Marie Groen). In 1952 wordt dochter Gerrie geboren, nog net geen jaar later komt zoon Evert ter wereld. Gerrie zou trouwen met handelaar Roel Hindriks. Evert en zijn vrouw Elisabet Schraal hebben drie kinderen: Albert, Marieke en Evert Jan.


De jongste zoon van Kornelis Koffeman en Truitje Hakvoort is Frederik (Flerik). Over hem, zijn vrouw Hendrikje (Hinkien) Korf en hun twaalf kinderen valt veel te vertellen. Zij komen aan bod in deel drie van deze serie.

n Het gezin van Geert en Lubbetje Koffeman: staand achter Tjek, Truus, Louw, Ink, Kees en Jan. Daarvoor vader Geert met Bep, Marrie, moeder Lubbetje en Alie (Els).
n In 1894 trouwde Trui van Ente met Kornelis Koffeman. Ondanks de oorlog werd er vijftig jaar later in de ‘ouwe skoel’ een groot feest gegeven. Het jubilerende paar had de enorme familie en ook vrienden vanuit het hele land uitgenodigd en ondanks de oorlog (en de avondklok) werd het een zeer gedenkwaardige dag. Op de foto wordt ook de bijzondere band tussen de familie en de Volendammer gemeenschap duidelijk.
n Het gezin van Kees Koffeman en Fiene Koffeman-Post. Onder van links naar rechts: Truus, Jansje, Frans op schoot bij Lu(bbetje), Hennie, Geert, met naast hem Jan. Achter: Nelly, Harm en Meindert (Muun) en Louw. Nog niet geboren waren Albert, Klaas-Jelle en Arie.
n De zussen Jannetje en Beth van Trui (van Ente).
n Van rechts naar links: Jan en Alie Koffeman, met achter hen zoon Jelle en dochter Bettie.
n In 1894 trouwde Trui van Ente met Kornelis Koffeman. Ondanks de oorlog werd er vijftig jaar later in de ‘ouwe skoel’ een groot feest gegeven. Het jubilerende paar had de enorme familie en ook vrienden vanuit het hele land uitgenodigd en ondanks de oorlog (en de avondklok) werd het een zeer gedenkwaardige dag. Op de foto wordt ook de bijzondere band tussen de familie en de Volendammer gemeenschap duidelijk.