n Nina en Maryna vertellen over hun vlucht uit Oekraïne.
n Nina en Maryna vertellen over hun vlucht uit Oekraïne. Foto:

'We zijn jullie zo dankbaar'

In het pand waar voorheen de Rabobank zat, is nu een inloophuis voor de Oekraïense vluchtelingen gesitueerd. Een plek waar de mensen uit Oekraïne binnen kunnen lopen voor ontspanning, een kopje koffie en waar door vrijwilligers activiteiten worden georganiseerd.


Nina (30) en Maryna (40) zijn allebei gevlucht naar Nederland en terechtgekomen op de hotelboot in de Urker haven. Nina komt oorspronkelijk uit Poltava, een stad in het noordoosten van Oekraïne. Maryna komt uit Dnipro, de derde stad van Oekraïne, gelegen in het oosten van het land.


Nina: ,,De situatie in Poltava werd steeds grimmiger en meerdere keren per dag hoorden we het luchtalarm afgaan. Gevechtsvliegtuigen vlogen af en aan. We hoorden dat er raketaanvallen in de buurt waren, die steeds dichterbij dreigden te komen. We waren bang voor luchtaanvallen. Op zeker moment keken mijn man en ik elkaar aan; we moesten iets doen, ook voor onze dochter. We vreesden dat het niet veilig voor ons zou zijn om langer te blijven. Na negen dagen in een oorlogssituatie te hebben geleefd, heeft mijn man ons op pad gestuurd, we vluchtten. We waren het er allebei over eens dat we ons kind niet wilden blootstellen aan de gruwelijkheden van de oorlog. Mijn man bleef achter om te helpen in het leger. Op dit moment bieden ze weerstand tegen de Russische troepen.” 


Maryna: ,,Ook in Dnipro werd het steeds gevaarlijker. Ik ben gevlucht met mijn kinderen, maar ik moest mijn ouders achterlaten. Dat vind ik moeilijk." Als Maryna over haar thuissituatie praat, wordt ze emotioneel. ,,Ik heb iedere dag contact met ze. Ik kan gelukkig beeldbellen; iedere keer ben ik zo opgelucht dat ik ze met eigen ogen kan zien. Mijn man is achtergebleven en heeft zich gemeld in het Oekraïense leger. Hij heeft daar een ondersteunende rol als chauffeur.”
Nina: “We werden zo goed opgevangen hier op Urk. De mensen zijn aardig en er wordt zoveel hulp geboden door de bevolking. Er wordt veel gedaan, daar zijn we dankbaar voor. Ik hoop dat de oorlog snel afgelopen is. Dat er vrede komt. Dan kan ik weer terug naar mijn huis en me herenigen met de rest van de familie.”
Ook Maryna hoopt dat de oorlog snel voorbij is. “Ik wens zo spoedig mogelijk vrede in Oekraïne.”


Rik van Veldhuijsen (Caritas Urk) is als één van de drie coördinatoren positief gestemd over het aanbod van vrijwilligers op Urk. ,,De vrijwilligersavond die onlangs werd georganiseerd is bezocht door tweehonderd mensen, waarvan een groot gedeelte zich heeft aangemeld als vrijwilliger. Dat is echt fantastisch om mee te maken. We hebben allerlei vrijwilligers, van kappers tot muzikanten. Wat mooi is het dan om te zien dat er bijvoorbeeld voor een jongen die in Oekraïne trompet speelde en het muziek maken zo ontzettend miste, een kornet beschikbaar kwam via Johan Hoorn van Valerius, zodat die jongen weer kan spelen. Ze maken nu samen muziek en je ziet die jongen opbloeien.” Rik vervolgt: ,,Henria Romkes en Adrie Korf hebben het hele gebeuren met vrijwilligers opgepakt en indelingen gemaakt. Die hebben daar heel veel tijd en energie in gestoken."

Op dit moment zijn er ongeveer 170 vluchtelingen aan boord. Omdat sommige vluchtelingen ervoor kiezen naar familie elders in het land te reizen, kan het aantal mensen op de boot per dag verschillen. ,,Het kan ook zomaar zijn dat er morgen weer vijf mensen komen die onderdak nodig hebben.”

Sommige vluchtelingen, mits ze beschikken over een BSN-nummer, willen zich ook graag nuttig maken voor de gemeenschap, en zijn bijvoorbeeld al aan het werk bij visbedrijven. Er wordt hier ook Nederlandse les gegeven, zodat de mensen Nederlandse woorden kunnen leren; vanuit de Oekraïners is daar vraag naar. De zoon van de eigenaar van de boot keek zijn ogen uit toen hij een bezoek bracht. Rik: ,,Hij zei: wat jullie hier in die korte periode gerealiseerd hebben, daar doen ze in Rotterdam meer dan een maand over.”

In het inloophuis is een aparte ruimte waar vrijwilligers met een EHBO-diploma of verpleegtechnische achtergrond spreekuur houden. Vluchtelingen met medische klachten kunnen daar terecht, waarbij in eerste instantie gekeken wordt of de klachten ter plekke te verhelpen zijn. Zo niet, dan kan er een verwijzing naar de dokter gemaakt worden. Zo zijn de gezusters Janneke van Eerde en Anita Brands vrijwilliger in het inloophuis. Naast hun werkzaamheden in het ziekenhuis, zetten ze zich in hun vrije tijd in voor de vluchtelingen. Janneke: ,,We merken dat onze hulp nodig is. We gaan straks naar de boot, waar we op bezoek gaan bij een patiënt. Het voelt goed om te kunnen helpen.”

Over de samenwerking met de gemeente Urk is Rik van Veldhuijsen positief. ,,We werken op een prettige manier samen, als we iets nodig hebben is dat in een mum van tijd geregeld. De eerste weken verliepen misschien dan wel wat hectisch, maar we gaan de komende maanden vol vertrouwen tegemoet.”

Het inloophuis in de voormalige Rabobank is geopend van tien uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds.

n In de voormalige Rabobank kunnen de vluchtelingen onder het genot van een kop thee of koffie rustig relaxen.
n De Rossini, de hotelboot waar de vluchtelingen uit Oekraïne verblijven.
n Janneke van Eerde en Anita Brands zetten zich als vrijwilliger in om de vluchtelingen te voorzien van medische hulp.