Afbeelding

Unieke simulator in Urker museum

Het Urker museum het Oude Raadhuis beschikt sinds kort over een unieke simulator waarbij de bezoeker zich voor even een visserman aan het roer van een kotter mag voelen.


Vrijwilligers van het museum zijn wekenlang bezig geweest een zo authentiek mogelijke stuurhut na te bouwen in de stijl van de jaren zeventig van de vorige eeuw. De kombuis, het oliepak, het geluid van de motor en zelfs het onafscheidelijke pakje shag ontbreken niet. De komende tijd wordt ook nog gewerkt aan het toevoegen van de berichten van Radio Scheveningen, zodat de bezoeker daadwerkelijk terug gaat in de tijd en voor even kan ervaren hoe het voelde om vijftig jaar terug visserman aan het roer van een kotter te zijn. De simulatiesoftware werd gratis beschikbaar gesteld en geïnstalleerd door VSTEP uit Rotterdam.


Zuiderzeegezichten A.P. Schotel

Afgelopen vrijdag werd door wethouder Freek Brouwer de tentoonstelling 'Zuiderzeegezichten' van kunstenaar Anthonie Pieter Schotel geopend in het museum. In de tentoonstelling komen alle facetten van Anthonie Pieter Schotels kunstenaarschap aan bod: zijn botters, luchten en water, maar ook de door hem vastgelegde klederdrachten en het leven in de verschillende Zuiderzeedorpen en -stadjes. De tentoonstelling is tot en met 3 juli te zien op Urk, in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Museum Schokland, waarna de tentoonstelling verhuist naar het Stadsmuseum Harderwijk, Museum Spakenburg, het Volendams Museum en het Huizer Museum.


Virtual reality

Museum het Oude Raadhuis beschikt ook over een aantal VR-brillen. VR staat voor Virtual Reality en is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door deze speciale bril kun je in het museum een zes minuten durende animatie in 3D zien over de zoektocht naar wrakken van schepen die in de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Urk zijn gezonken.



n Een van de werken van A.P. Schotel.