n Urk op de Planken is van de partij met een sketch over drie pubers in huis.
n Urk op de Planken is van de partij met een sketch over drie pubers in huis. Foto:

Een avond in het teken van: 'Ik heb een puber in huis!'

Campagne Durf! van de gemeente Urk pakt woensdag 20 april uit met een workshopavond speciaal voor ouders en verzorgers van jongeren. Er is keuze uit twee van de vijf workshops met actuele thema's. Urk op de Planken sluit aan met een speciale opvoering die in het teken staat van de onderwerpen. 


De onderwerpen van de vijf workshops zijn uiteenlopend, en diverse instanties dragen hun steentje bij.

1. Caritas Urk en ExpEx besteden aandacht aan het onderwerp: 'Hoe herken je eenzaamheid?' Ze bieden handvatten om dit onderwerp bespreekbaar te maken met onder andere praktische voorbeelden. 2. Over sociale media en opvoeden vertelt Waypoint Urk. De vraag: 'Welke regels en grenzen kun je als ouder stellen en op welke wijze kun je dat vormgeven?' komt onder meer aan bod. 3. 'Met boek tussen mal en vroed' luidt het thema van de workshop van FlevoMeer Bibliotheek Urk. In de workshop worden praktische tips gegeven hoe je je puber kunt ondersteunen en uitdagen in zijn of haar leesopvoeding. 4. De workshop 'Wijs met gebruik' van Tactus Verslavingszorg is 'voor ouders die ervoor willen zorgen dat hun puber niet te vroeg met middelen zoals roken, drank en drugs begint en erover wil leren'. 5. 'Seksualiteit is in zijn algemeenheid een complex thema in het leven van een mens'. In de workshop van Zorggroep Oude en Nieuwe Land 'onderzoeken we onze talenten en beperkingen om het gesprek over seksualiteit aan te gaan'.


Een speciale opvoering

Femmy Brands van Urk op de Planken vertelt over de sketch: ,,Vorig jaar hebben we meegewerkt aan een ouderavond van schoolvereniging Rehoboth. Normaal doen wij zo'n soort opvoering nooit, omdat we ons altijd volledig concentreren op onze eigen uitvoering. Maar door corona hadden we daar geen zicht op. Dit was een mooie gelegenheid om toch wat te doen.'' Het team van Urk op de Planken voert een sketch op waarin verschillende soorten problemen de revue passeren. ,,Het verhaal speelt zich af binnen een gezin waar de dochter moet trouwen, de zoon gameverslaafd is en de andere zoon ondeugend is tijdens het weekend. We zien hoe dat uiteindelijk weer opgelost wordt.''

Aanmelden voor de avond is verplicht en kan via urkdurft.nl/20april. Aan de workshops zijn geen kosten verbonden. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en vindt plaats in De Koningshof.