Zoekactie naar Wilco de Groot gaat door

Een grote groep plaatsgenoten is nog altijd druk bezig met de zoekactie naar Wilco de Groot, de 20-jarige binnenvaartmatroos die vorige week donderdag vermist raakte op de Nieuwe Waterweg. Het dreggen is gestaakt, er wordt nu vanaf het water, vanaf het land en vanuit de lucht uitgekeken naar het lichaam van de opvarende van het omgeslagen binnenvaartschip Mar-Grethe.


De Mar-Grethe sloeg donderdag 14 april aan het begin van de avond om op de Nieuwe Waterweg. Het 70-meter lange vaartuig was met een lading anodeblokken vanaf de Maasvlakte onderweg naar de Waalhaven. Schipper en eigenaar Kees Post verklaarde dat het omslaan gebeurde op het moment dat zijn schip werd ingehaald door een containerschip, dat op hetzelfde moment hard voorbij gestoomd werd door een roroschip van ruim tweehonderd meter. De hoge hekgolf die ontstond zorgde ervoor dat de lading begon te schuiven, waarop de Mar-Grethe in één keer omsloeg. De stuurhut sloeg door de klap grotendeels weg, waardoor Post snel uit het schip kon komen. Hij werd enige tijd later gered door een te hulp geschoten loodsboot. Het omgeslagen schip werd gestabiliseerd door twee andere schepen, waarna gedurende de avond door duikers gezocht werd naar Wilco. Die bevond zich op het moment van de aanvaring in het woongedeelte van het schip. Laat op de avond arriveerde een groep vrijwilligers van de SOAD. In de dagen die volgden bleef de SOAD met behulp van sonar en dreg zoeken in het gebied. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het schip geborgen, leeggepompt en doorzocht. Daarbij werd het lichaam van Wilco niet gevonden. 

De hoop is nu dat Wilco's lichaam drijvend gezien kan worden. Het Coördinatie Platform Vermissing (CPV) coördineert de inzet vanaf de kant. Daarvoor hebben zich al 150 mensen aangemeld. Gisteren (woensdag) was al een groep van veertig vrijwilligers actief. Vanaf het water wordt naar Wilco uitgekeken door de SOAD, de KNRM, Zeehavenpolitie, Havendienst en ook de marine zal met onderwaterdrone Remus meehelpen bij het zoeken. Vanuit de lucht kijken politie en kustwacht geregeld mee. Daarnaast is via regionale omroep RTV Rijnmond een oproep aan recreanten gedaan. Via matrixborden wordt aan passanten gevraagd goed uit te kijken. Het zoeken vindt plaats op de Nieuwe Waterweg, bij de Maasvlakte en bij Hoek van Holland.

Iedereen die mee kan zoeken, wordt opgeroepen zich aan te melden bij Ramona van Urk van het CPV: 06-15432508.