Tulpen Classic: toertocht voor geoefende fietsers

Voor de dertiende keer wordt zaterdag de Tulpen Classic verreden. Een toertocht, georganiseerd door Wielervereniging Urk, voor de geoefende fietser met afstanden van 70, 105 en 130 kilometer. 


De routes worden gereden aan de hand van navigatie; er staan dus geen pijlen langs de route die de weg wijzen. De start is vanaf het strandpaviljoen aan de Staversekade van 8.00 tot 11.00 uur (let op: de afstanden hebben verschillende starttijden) en daar kan ook worden ingeschreven. De inschrijftarieven variëren van 5,50 tot 8,50 euro. Op de site fietssport.nl kan de tocht worden opgezocht en vooraf worden ingeschreven. Tevens is hier meer info en beschrijvingen van de diverse routes te vinden.

Voor het inschrijfgeld krijgt de deelnemer een consumptiemuntje, dat na de tocht kan worden ingewisseld voor een pastamaaltijd en een drankje. 


De tocht voert vanaf Urk direct langs een aantal tulpenvelden en slingert door de polder via Nagele en Ens richting het oude land. Hier geen tulpen meer, maar veel waterpartijen. De route zal zich daar splitsen in een 105 en een 130 kilometergedeelte. Beide routes komen uit in Blokzijl, waar na een aantal kilometers koers wordt gezet naar Nationaal Park Weerribben-Wieden, het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten. Het rustpunt is in Ossenzijl bij eetcafé De Drie Musketiers. Vandaar vervolgt de route zich naast riviertje De Lende richting Kuinre, om daarna de polder weer in te duiken. Hier komen we de tulpenvelden weer tegen. Na Bant en Espel vervolgt de route over de dijk en is de laatste drie kilometer de vuurtoren van Urk al zichtbaar.
De 70 kilometertocht gaat volledig door de polder en tot Ens gelijk op met de andere routes, maar zal daar afbuigen richting Emmeloord om bij Bant weer aan te sluiten bij de 105 kilometertocht.