Afbeelding
Foto:

Pruilen en kreunen

Dat er veel kan veranderen in korte tijd, daar kan iemand als P.N. Middelkoop over meepraten. Vier jaar geleden werd hij door zijn partij nog naar het jongerendebat gestuurd, en zijn partij werd toen teleurstellend vierde — maar, ze mochten toch meedoen met de coalitie. En zie nu: vier jaar later is hij wethouder, lijsttrekker én uiteindelijk als informateur naar voren geschoven door de partij die dik de verkiezingen won. Tip dus voor iedereen die iets wil in de politiek: doe mee aan het Urker jongerendebat!

De verkiezingen waren rumoerig maar uiteindelijk lukte het slechts één nieuwe partij - Krachtig Urk - om met één zetel ertussen te komen. Van wie die zetel kwam is niet helemaal duidelijk, maar dat ligt zeer waarschijnlijk ergens tussen CU en CDA in. Verder bleef veel hetzelfde. Zo was het aantal vrouwen in de raad vier en dit bleef ook zo.

Uit het advies dat informateur Middelkoop vorige week presenteerde, bleek dat alle partijen een voortzetting van SGP en CU ondersteunen, alleen die derde partij, daarover lopen de meningen uiteen. De meeste partijen zien namelijk vooral zichzelf als derde partij. 

Maar doordat alle partijen zichzelf naar voren schoven, torpedeerden ze een voortzetting van de bestaande drie. Want als alle partijen juist dat heel stevig als voorkeur hadden benoemd, dan moest Middelkoop daar wat mee, maar iedereen koos voor zichzelf en zette dus effectief Hart voor Urk buitenspel. 

En zo kreeg Middelkoop de ruimte om het advies te geven het CDA toe te voegen aan SGP en CU. Met als voornaamste argument het verschil in kwaliteit van de beoogde wethouder. En daar is geen speld tussen te krijgen. En wie dat niet begrijpt, wil het niet begrijpen. Middelkoop verkoos kwaliteit boven emotie, en dat is wat Urk nodig heeft.

In het debat kwamen vooral veel teleurgestelde partijen aan het woord. De PVV zag liever een rechts blok (opmerkelijk is dat een partij die zoveel met de jongeren zegt op te hebben, dan toch altijd zo conservatief kiest). HvU was natuurlijk tegen het advies en toonde zich de pruilende partij. En Gemeentebelangen was uitermate fel op het proces, wat veel belooft voor de oppositierol die ze gaan hebben! 

Het meest opmerkelijk was de SGP-fractievoorzitter die de methode van hun eigen informateur 'te summier vond'; hij vergeleek het proces met het 'kreunen van een computer' en de informateur had 'gekreund'. Ik ben nog achter mijn oren aan het krabben wat dit allemaal betekent. Misschien dat de fractievoorzitter even wat spierballen wilde laten zien, of misschien is het een boodschap naar de achterban, om te laten zien wie écht de baas is?

Hoe dan ook, over de breedte genomen was er min of meer toch schoorvoetend begrip voor het advies. En dat is geen slechte uitgangspositie. Dus, na twaalf jaar lijken zaken eindelijk (iets) te gaan veranderen in de Urker politiek. Dus nu klaar met pruilen en kreunen, er is werk aan de winkel.

Jan van den Berg