Afbeelding
Foto:

Een nieuw elan


Als dorpshistoricus dacht het me goed om verslag te leggen van de presentatie van de nieuwe coalitie door informateur Nathanaël Middelkoop. Met de verfrissende Middelkoop breekt ook een nieuwe tijd aan. Een nieuw elan, zeggen ze dan in de landelijke politiek. ‘Burgers moeten weer vertrouwen krijgen in de bestuurscultuur’. En dat heeft ons dorp ook hard nodig. Na jaren van schimmige rapporten en gerommel in het bestuurlijk apparaat, komt er een nieuwe start. 

Jannie komt meekijken. Dat is ook nieuw. Vooraf gonsden de geruchten. Middelkoop zou gaan kiezen voor de partij waarvan echte SGP’ers durven stellen dat er een ‘C’ teveel in staat. ‘Et zal toch niet woar wezen, Willem?’, zegt Jannie, ‘De SGP got toch niet samen mit et CDA?’ 

Ik gniffel een beetje. ‘Goan d’r maar vaneut’, zeg ik, ‘Lekken oort er gewoen nog bij’.

Het wordt een vreemde avond. De informateur en grote voorman van de SGP, krijgt voor de broek van de SGP-fractie. De woordvoerder van de fractie ‘twijfelt niet aan de deskundigheid van het proces’, maar eigenlijk ook weer wel, want waarom was het niet die andere coalitie geworden die de SGP-fractie veel liever had gezien? Hij vergelijkt de wethouder met een kreunende computer: je stopt er wat in, de wethouder kreunt wat en er komt wat uit en stelt dan vier kritische vragen aan Middelkoop, die allemaal iets van twijfel in zich hebben.  

Ik zet de boel op pauze en kijk Jannie aan. ‘Dat kan toch niet, Willem?’, zegt ze, ‘Niet tweefelen in toch je tweefel eutspreken’. 

Ik weet het ook niet. ‘Dat is polletiek’, zeg ik dus maar. Als ik hem weer aanzet bedankt de burgervader de woordvoerder voor zijn duidelijke betoog. Het ligt dus toch aan ons.

Het was ook de avond van de maidenspeech van Gnodde. Hij presenteert de reactie van Hart voor Urk op het buitengesloten worden van deelname aan de nieuwe coalitie. De teleurstelling druipt er vanaf. Dat gaat zover dat de mannen van HvU weigeren deel te nemen aan de stemming. Mogen we niet meedoen? Dan stemmen we ook niet! En toch. In de koele, afstandelijke houding van het HvU ziet de woordvoerder van de SGP nog zoveel warmte, dat hij de mannenbroeders van HvU in het bijzonder bedankt voor de hartelijke zegenwens. ‘Het heeft ons getroffen’, liegt de woordvoerder. 

Het kan gekker. Gemeentebelangen wil weten waar het CDA en de CU het over hadden in dat achterkamertje. Maar gelukkig, ze hadden alleen gekonkeld over integriteit. Ik zet 'm weer op pauze. Jannie kijkt me aan en we barsten nu in lachen uit. ‘Doaromme zitten wij doar niet!’, lacht Jannie. En dat nieuw elan? Dat wordt vast nog vier jaar wachten.

watwietwillem@outlook.com