n Hessel Snoek opent de score. Het zal bij dit ene doelpunt blijven.
n Hessel Snoek opent de score. Het zal bij dit ene doelpunt blijven. Foto:

Urk rekent af met Buitenpost

Na een half uur spelen was de eindstand al bereikt. Toch had Urk in Buitenpost voor de pauze met minimaal 0-2 voor moeten staan. Het massale ‘ren-je-rotvoetbal’ van de thuisclub bleek een moeilijk te kraken puzzel voor de equipe van Gert Jan Karsten. Urk mocht in de slotfase de handen stijf dichtknijpen toen Buitenpost via een speler van de bezoekers bijna op gelijke hoogte kwam.


Buitenpost wilde vanaf de aftrap het door Urk zo vaak gebruikte systeem van snel aanvallen kopiëren. De Friese ploeg, en dan vooral trainer Willem Brouwer, leek nog steeds niet te beseffen dat daar iets meer voor nodig is dan alleen lange halen naar voren en hard rennen. Het oogt wel aardig voor de supporters van Buitenpost, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Buitenpost wilde dit seizoen meedoen met de subtop. Vijf spelers van buitenaf moesten dat streven ondersteunen. Hun inbreng levert tot nu toe niets meer op dan veel geschreeuw bij ieder lichamelijk contact. Aanvankelijk ging scheidsrechter Van der Vaart mee in deze aanpak, later kwam hij tot het besef dat hij er telkens tussen genomen werd.

Urk kwam halverwege de eerste helft op voorsprong. Hessel Snoek, topscorer van de Hoofdklasse B, schoof de bal in het doel van Kevin van der Meulen. Niet veel later kreeg Klaas Romkes een enorme kans. Zijn lob ging over de keeper, maar naast het Friese doel. Een paar minuten later moest Bennie Dunnink geblesseerd het veld verlaten.


Aanvallen

Willem Brouwer bracht bij aanvang van de tweede helft maar liefst drie nieuwe spelers binnen de lijnen. Er moest met de sterke wind in de rug nog meer druk op het doel van Urk worden uitgevoerd. Ook Gert Jan Karsten greep in en bracht Lucas Tol. Er kwam meer lijn in het spel van Urk, dat naarstig op zoek ging naar een tweede treffer. De pogingen daartoe strandden echter op de no-nonsense-aanpak van de laatste linie van Buitenpost.


De thuisclub had intussen het snot voor de ogen. Veel lange halen naar voren verdwenen buiten de lijnen. De opbouw was ongecontroleerd en veel te gehaast om succes te kunnen claimen. Dat gebeurde toch bijna in de slotminuten toen Riekelt Jan Brands de bal verkeerd raakte en Richard Strijker een doelpunt moest voorkomen.

Gescoord werd er niet meer, zodat Urk met drie punten op zak huiswaarts keerde. Met een goed gevoel, want SC Genemuiden had verloren en dat betekende dat de Genemuiders de eerste plaats aan de ploeg van Gert Jan Karsten moesten afstaan.


Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink (40. Klaas Kramer), Iede den Dulk, Riekelt Jan Brands, Riekelt Nentjes, Lucas Nagel, Johannes Schrijver, Hessel Snoek, Klaas Romkes (57. Lucas Tol), Lucas Schraal (85. Jelle de Boer).

Scoreverloop: 23. Hessel Snoek 0-1

Gele kaart: Berend Schootstra (Buitenpost), Johannes Schrijver (Urk)

Toeschouwers: 350

Scheidsrechter: E. van der Vaart