Een uitnodiging om tot de HEERE te komen!


'Zoekt den HEERE terwijl Hij te vinden is; roept Hem aan terwijl Hij nabij is.' 

Jesaja 55 : 6

We krijgen soms over de post een uitnodiging in handen om een verjaardag, een bruiloft, een jubileum bij te wonen. Jesaja nodigt u uit om tot de HEERE te komen. 

De HEERE wil Zijn volk, dat door eigen schuld in de ballingschap is gevoerd, terugbrengen naar Israël, Jeruzalem. God opent zelfs een weg terug naar het leven met Hem! 

Daarom nodigt Hij uit tot Hem te komen (vers 1-3). En omdat Hij Zelf uitnodigt, kan en mag de profeet Jesaja de nodiging óók uit laten gaan. Daarom zegt Jesaja: 'Zoek den HEERE, roept Hem aan!'

Waarom lezen wij deze oproep ook? Omdat we in Adam allemaal de Heere vaarwel hebben gezegd. Omdat we Hem onze rug hebben laten toegekeerd. Omdat we de gehoorzaamheid aan Hem hebben opgezegd. We zijn God kwijtgeraakt.

Zoeken veronderstelt namelijk dat je iets kwijt bent. De dringende oproep om de Heere te zoeken en aan te roepen zou overbodig zijn geweest als Adam en zijn nageslacht dicht bij de Heere waren gebleven. 

Wat een geweldig wonder dat de HEERE zondige, liefdeloze, hoogmoedige, egoïstische mensen naloopt.  Wat een wonder dat Hij het initiatief neemt en óns toeroept: zoek Mij! 

En dan hoef je Hem niet ver weg te zoeken. Hij is niet onvindbaar. In het Woord is Hij nabij, in Zijn huis is Hij te vinden. Ik mag in het gebed Hem aanroepen.

Maar heeft het wel zin om God te zoeken? Ja, zegt Jesaja. Hij is te vinden, Hij is nabij. 

Het staat er heel stellig: Hij ís te vinden, Hij ís nabij. Wie Hem aanroept in de nood, vind Zijn gunst oneindig groot! Dan zul je, hoe dan ook en wanneer dan ook, antwoord krijgen.

Jesaja ziet dat God het volk wat Hij uitkoos, Israël, niet loslaat. Hij roept het terug naar het beloofde land, Hij roept het terug naar Zichzelf.

En wij? Wij mogen horen dat er in Jezus Christus een weg geopend is om terug te keren naar God. De HEERE is in Zijn Zoon dichtbij gekomen. Dankzij Hem kunnen en mogen we de HEERE zoeken en aanroepen. Omdat Jezus alles heeft volbracht, opgestaan is uit de dood, wil en kan Hij naar ons luisteren. Hij laat Zich vinden, Hij is nabij! 

Dat geldt wel heel nadrukkelijk het heden. Hij is nú te vinden, nú nabij. 

Jesaja bindt het op de harten van zijn hoorders: zoek Hem en roep tot Hem terwijl Hij te vinden en nabij is. Dat is nú, op dit moment.

Dat geldt ook ons. Het is nu genadetijd, vindenstijd. Wat erg als we Zijn liefde niet positief beantwoorden en niet naar Zijn liefdesstem horen (Jesaja 66:4). Dan wacht ons de eeuwige dood, het eeuwig ongeluk. Maar hoe gelukkig, hoe zalig is het volk dat naar Zijn uitnodiging, Zijn stem hoort!

En als ik de HEERE gevonden heb? 

Of beter gezegd: als de Heere míj gevonden heeft? 

Dan kan het niet anders of ik zal niet nalaten Hem dagelijks te zoeken. Zo mag ik de verborgen omgang beoefenen door de Heilige Geest en leren dat ik alleen mag vertrouwen op Hem. Met mijn geloofsvragen, geloofsstrijd, zonden, aanvechtingen, moeiten en zorg mag ik dagelijks tot Hem gaan.

Laat ik dan ook niet vergeten Hem te loven en te prijzen voor Zijn trouw die nooit mijn val zal gedogen. Dankzij Hem mag ik straks, op Zijn tijd, opnieuw Zijn uitnodiging horen: Kom binnen gezegende van Mijn Vader. Kom binnen in Mijn heerlijkheid en beërf het Koninkrijk.

Ds. W.A. Capellen