n Fraaie score van Klaas Hakvoort in de maak.
n Fraaie score van Klaas Hakvoort in de maak. Foto:

Schol/Orca's Heren zet belangrijke stap

De mannen van Schol/Orca's hebben vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op het bezoekende Pluto uit Wageningen. Na een uiterst spannende wedstrijd werden de gasten met 64-58 verslagen en heeft de ploeg van coach Jurie Bakker nog één overwinning nodig om het kampioenschap te mogen vieren.

Na een aantal weken rust na de verloren partij tegen Meppel konden de Urkers, op eigen bodem, weer belangrijke zaken doen in de nog steeds felle strijd om het kampioenschap. Tegenstander Pluto is een niet te onderschatten tegenstander, die dat afgelopen vrijdag eens te meer duidelijk wist te maken.

Orca’s beschikte over de volledige selectie, al was niet iedereen maximaal fit. Rick van Eerde maakte zijn eerste minuten weer na lang blessureleed. Klaas Jan Scheffer en Stephan Versluis zijn enkele weken uitgeschakeld geweest door ziekte en waren nog niet helemaal hersteld, terwijl Kevin de Boer kampte met een hamstringblessure.

Vanaf het beginsignaal was duidelijk dat Orca’s de wedstrijd snel wilde beslissen. Aanvallend werden vlotte punten gescoord en verdedigend hadden de Urkers het prima voor elkaar. Pluto hapte naar adem en keek aan het eind van het eerste kwart tegen een 26-9 achterstand aan. De wedstrijd leek gespeeld, maar niets bleek minder waar.

Geen organisatie

Tijdens het tweede kwart kreeg Orca's aanvallend niets meer voor elkaar en werd er heel veel gemist. Verdedigend was de organisatie helemaal zoek, waardoor de mannen van Pluto keer op keer konden doorlopen en makkelijke scores wisten maken. De ruime marge die er was, werd door de gasten aanval na aanval een stukje gedicht. Eerst kwamen ze al binnen de tien-puntengrens (29-19) om vervolgens door te stoten naar 29-25. De mannen van Schol/Orca's werden volledig van de mat gespeeld door een veel fellere tegenstander die uit alle hoeken de slecht verdedigde schoten wisten te verzilveren. Scherpschutter Aarts van Pluto maakte al zijn 18 punten in het tweede kwart en was persoonlijk verantwoordelijk voor die 8-28 run die resulteerde in een ruststand van 34-37 in het voordeel van Pluto.

Heel vrolijk was de speech van coach Bakker tijdens de rustperiode niet, maar er was nog niets verloren. Een van de afspraken was dat schutter Aarts de hele tweede helft verdedigd zou worden door of Niels ten Napel of Luka de Jong en dit zou resultaat opleveren. In eerste instantie bleef het verschil tijdens het derde kwart steeds rond de vijf punten in het voordeel van Pluto. Tegen het eind van het kwart was daar toch plotseling een kleine voorsprong in het voordeel van de Urkers: 51-49.

Zwaarbevochten

Het laatste kwart bleef tot de allerlaatste minuut spannend. Orca's wist Pluto niet op een grotere achterstand te spelen, waardoor de ploeg uit Wageningen constant kon aanhaken. Pas na een late driepunter knakten de spelers van Pluto. De laatste seconden werden vakkundig door de Urkers uitgespeeld zodat een zwaarbevochten zege kon worden veiliggesteld (64-58).