n Langs de tulpenvelden: Jeanette van den Berg en Hilde Woort.
n Langs de tulpenvelden: Jeanette van den Berg en Hilde Woort. Foto:

Koude start en warm thuiskomen

Het Strandpaviljoen op de Urker haven was zaterdagochtend vroeg het startpunt voor zo’n honderdvijftig wielrenners van de traditionele Tulpen Classic. Verdeeld over drie afstanden (130, 105 en 70 kilometer) toerden ze door de polder en een deel van ‘het oude land’. Het leeuwendeel koos de 105 km, onder wie ook de deelnemende dames van de Wielervereniging Urk.

Het begin van de tocht was koel en winderig. Met een forse oostenwind van kracht 5 moesten de deelnemers richting Kadoelen langs de tulpenvelden. Het was meteen al het zwaarste deel van de wielertocht. Eenmaal op het oude land kwam de wind van opzij, en werd die meestal gebroken door obstakels in het landschap.

De temperatuur was inmiddels ook gestegen en dus kon het grote genieten beginnen. Met name door de Weerribben was het schitterend koersen, en werd er volop genoten van de waterpartijen en de landschappen van riet. De rustpauze was in Ossenzijl, hier konden de deelnemers weer op krachten komen onder genot van een appelgebakje en koffie.

Na Ossenzijl werd er richting Kuinre gefietst over de Lindedijk, naast het gelijknamige riviertje. Eenmaal weer in de polder, kregen de deelnemers de wind volop in de rug en waren de laatste 30 kilometer een makkie.

Terug op Urk kregen de deelnemers in het strandpaviljoen een bakje pasta om weer op krachten te komen. De organisatie kan weer terugkijken op een geslaagd evenement, dat mede mogelijk werd gemaakt door Brouwers Mannenmode en Seaconcept. 

n Bij het Strandpaviljoen werd zaterdagochtend vroeg gestart voor de ruim 100 kilometer. (V.l.n.r.): Hilde Woort, Willeke Post, Hermina Bolt, Kirsten Snoek, Annegina de Vries, Alie Snoek, Teamcaptain Klaas Molenaar, Tinie de Vries en Jeanette van den Berg.