n Dominee Ko Sent tijdens de opnames van de herdenkingsdienst in 2020.
n Dominee Ko Sent tijdens de opnames van de herdenkingsdienst in 2020. Foto:

Publiek is welkom bij 4 mei-dienst in Bethelkerk


Dominee Ko Sent gaat voor, Hallelujah herstelt traditie en zingt het 'Ecce'

Het Urker Mannenkoor Hallelujah zingt bij de dodenherdenking op woensdag 4 mei het lied Ecce quomodo moritur. Daarmee wordt een oude traditie hersteld, laat Tiemen Roos namens het koor weten. ,,Het Ecce is een bewerking in het Latijn van Jesaja 57: 1-2. Het lied zingt over de rechtvaardige die wordt weggerukt uit het leven, terwijl niemand dat ter harte neemt. Maar zijn gedachtenis zal in vrede zijn.'' De herdenkingsdienst in de Bethelkerk, voorafgaand aan de 4 mei-plechtigheid bij het oorlogsmonument, begint woensdagavond om 19.00 uur, legerpredikant Ko Sent gaat voor.


Tientallen jaren klonk het Ecce elk jaar tijdens de plechtigheid bij het oorlogsmonument. ,,Die had destijds meer dan tegenwoordig een internationaal karakter. De herdenking benadrukte dat jonge mannen uit allerlei landen hun leven gaven voor onze vrijheid. Het Ecce past daarbij, want het lied is wereldwijd bekend'', aldus Roos.

De jaarlijkse herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en latere vredesmissies vindt woensdag 4 mei voor het eerst in drie jaar weer plaats met publiek. Belangstellenden zijn niet alleen welkom bij de plechtigheid bij het oorlogsmonument maar ook bij de herdenkingsdienst, die om 19.00 uur begint en plaatsvindt in de Bethelkerk. Net als bij de 4 mei-dienst in 2020 gaat legerpredikant Ko Sent voor. Vanwege de coronacrisis werd de dienst twee jaar geleden vooraf opgenomen en uitgezonden. Dominee Ko Sent diende bijna elf jaar in de Gereformeerde Kerk (later Samen op Weg-gemeente) in Vollenhove en Kraggenburg en woont alweer jaren in Emmeloord. Ruim twintig jaar geleden maakte dominee Sent de overstap naar de krijgsmacht. De organisatie is blij dat dit jaar de herdenking voor alle belangstellenden weer fysiek te volgen is en nodigde dominee Sent opnieuw uit om te spreken. 

Het Urker Mannenkoor Hallelujah zingt woensdagavond in de Bethelkerk twee liederen. Ook bij de plechtigheid bij het monument zingt Hallelujah twee liederen, waaronder dus het Ecce.

n Hallelujah (op de foto) is, net als Christelijke Brassband Valerius, vaste medewerker aan de plechtigheden rondom dodenherdenking.