Campagne om werknemers naar de vis te halen


De gemeente en de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) zijn samen de campagne 'Werken in de Vis' gestart. Doel is om in de regio werknemers voor de plaatselijke visindustrie te werven.

Samen met Spikker wordt een online campagne opgezet die gericht is op jongeren en ouderen die in een straal van dertig kilometer rond Urk wonen. De visindustrie kampt met een nijpend tekort aan personeel, waardoor zelfs productielijnen stil liggen. De tekorten worden vaak opgelost met de inzet van arbeidsmigranten. Dat stelt de gemeente echter weer voor huisvestingsproblemen. In de campagne krijgen belangstellenden een kijkje in de werkmogelijkheden en meer informatie over de carrière-opties binnen de visverwerkende sector. Naast het aantrekken van nieuwe mensen moet het bestaande personeel beter vastgehouden worden.


Urk wil meepraten
in Nedersaksisch

De gemeente wil aansluiten bij het Convenant Nedersaksisch. Dat is een samenwerking voor het behoud van de Nedersaksische taal, waartoe het Urkers ook gerekend kan worden. Hiermee hoopt Urk op 'meer kansen om de waarde van de Urker taal uit te dragen'.