Afbeelding
Foto:

Sociale fotogids

U wilt iets leuks op sociale media plaatsen maar weet zo snel niet wat? Doe inspiratie op in dit bescheiden overzicht van actuele (en minder actuele) trends.


De karperfoto

Een gehurkte jongen/man (heel soms vrouw) houdt een dikke karper van respectabele lengte met beide handen vast. De ene hoofdpersoon kijkt stoïcijns vooruit, de andere in de lens of soms bewonderend naar de glimmende vis. 


De eetfoto

Meestal een gezelschap dat in een horecagelegenheid aan tafel zit, iedereen achter een eigen, zojuist geserveerd, al licht afgekoeld bord met eten. Het gebed is zojuist uitgesproken want de geportretteerden zitten reeds met mes en vork in beide handen klaar om aan te vallen. Deze foto bestaat ook in de solovariant, waarbij een van de disgenoten tijdens een diner voor twee nog gauw even de telefoon ter hand neemt. De wederpartij kijkt al naar gelang de sfeer van de avond vermoeid, geërgerd, vertederd, verliefd of gewoon hongerig.


De hè-hè-foto

Een momentje tussendoor. Meestal staat een vol kopje koffie centraal met ernaast eventueel een koekje of een pak sigaretten en op de achtergrond een huisdier, kind of blèrende tv.


De trouwerij-line-up-familiefoto

De vader van de bruid die zes dagen in de week zo vies als een dier in een overall rondloopt, staat, licht ongemakkelijk, te shinen in een gloednieuw pak van Leendertjen. Vrouwlief ernaast met lichte stress in de ogen, onder een prijzig kapsel.


De huisdierfoto’s

Meestal honden, soms katten of knaagdieren en op Urk relatief vaak gevogelte.


De vakantiefoto

Standaard met Middellandse Zee of Alpen op de achtergrond. Iedereen lekker bruin en ontspannen, we laten onszelf zien zoals we 49 weken per jaar niet kunnen leven.


De tulpenfoto

Lokaal en regionaal is dit genre wat op z'n retour. De meeste mensen hebben zichzelf inmiddels te midden van minimaal 27 kleuren tulpen op de foto laten zetten. Maar internationaal is het succes ongekend. Ook dit voorjaar is een dikke stroom afbeeldingen geproduceerd 

door toeristen die in een berm bij Urk, 

Espel of Nagele de auto uitstapten en met 

gevaar voor eigen leven op jacht gingen naar hun trofeefoto. Ik zou de plaatjes graag eens zien zoals ze de afgelopen weken geplaatst zijn op Duitse, Deense en Italiaanse Facebookpagina's, met hier en daar op de achtergrond een hoofdschuddende automobilist, die zojuist net op tijd in de remmen is gegaan.


Jelle Bakker