Drie onderzoeken naar Mar-Grethe

Justitie, de verzekeraar en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doen momenteel, los van elkaar, onderzoek naar het omslaan van de Mar-Grethe. 


Onder leiding van het functioneel parket van het OM is een strafrechtelijk onderzoek gaande. Dat wordt gedaan door de Zeehavenpolitie, in samenwerking met de Inspectie Leefomgeving en Transport (LFT) en de NVWA, voorheen Arbeidsinspectie. Een woordvoerder wil niet ingaan op de details. Maar voor zover nu bekend zijn de kapiteins van de drie betrokken schepen nog niet gehoord. Het ongeval, waarbij matroos Wilco de Groot vermist raakte, gebeurde drie weken geleden.

Een tweede onderzoek wordt gedaan door verzekeraar TVM, waarbij de Mar-Grethe verzekerd was. Inmiddels is duidelijk dat het binnenvaartschip total loss is en dat een deel van de kostbare lading verloren is gegaan. De verzekeraar onderzoekt of de schade te verhalen is op een andere partij. TVM-advocaat Pieter den Haan: ,,Onze grootste zorg is natuurlijk dat de matroos nog steeds niet terecht is. De rest is bijzaak." Hoe lang een procedure duurt, is volgens de advocaat lastig te zeggen: ,,Ergens tussen een half jaar en acht jaar, is de ervaring in de praktijk. Dat betekent niet dat de eigenaar ook zo lang moet wachten. Meestal komt het in dergelijke procedures uiteindelijk tot een schikking. Slechts in een minderheid van de civiele procedures komt het tot een rechtszaak."  

Volgens Den Haan kijkt de verzekeraar nadrukkelijk naar de rol van de twee zeeschepen die de Mar-Grethe vlak voor het omslaan passeerden: ,,Uit radarbeelden blijkt dat het buitenste schip er aardig de sokken in had en dat het binnenste schip ongebruikelijk dicht naar de Mar-Grethe toe kwam."

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de stabiliteit van de Mar-Grethe. Den Haan: ,,Anders dan bij zee- en containerschepen hoeft een dergelijk schip niet te voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van stabiliteit."

In de derde plaats wordt door de OVV onderzoek gedaan naar de Mar-Grethe. Officieel is het nog een vooronderzoek, maar vanwege de tragische afloop, is de verwachting dat het een volwaardig onderzoek zal worden. Deze organisatie onderzoekt ongevallen om daaruit lering te trekken en lessen te delen met de praktijk. Ook diverse kotterongevallen werden door deze organisatie onderzocht.

Schipper/eigenaar Kees Post heeft tot nog toe alleen met de verzekeraar en de OVV gesproken. Justitie heeft zich nog niet gemeld.