Afbeelding
Foto:

Hallo, ik ben Okke Weerstand (52), getrouwd met Janneke Weerstand-Romkes (49). In ons huis in Tollebeek wonen ook onze drie zoons: Lauren (26), Rick (23) en Nasser (15).


Uitzendbureau Werckpost is mijn werkgever. Ik ga daar nu mijn derde jaar in als manager Huisvesting. Samen met Jacob Roskam vorm ik de buitendienst. Jacob doet dat al ruim zes jaar als beheerder van de huisvesting. Team Huisvesting heeft een eigen facilitaire en technische dienst die bestaat uit Riekelt Bakker, Herman Stam en Arie Kuijt. Op parttimebasis draaien ook fietsenmaker Dirk Hakvoort en schilder Tiemen Wezelman mee in het team.

In de zeven jaren van haar bestaan heeft Werckpost een ongekende groei doorgemaakt. Van de vijf medewerkers, waarmee het bedrijf in 2015 startte, is het bedrijf uitgegroeid naar een personeelsbestand van ruim vijftig medewerkers en, naast het hoofdkantoor op Urk, tevens kantoren in Kampen, Harlingen en IJmuiden. Die groei is vanzelfsprekend ook gepaard gegaan met de nodige ‘groeipijnen’ en uitdagingen. Huisvesting voor een deel van de circa 1.200 uitzendkrachten, die Werckpost dagelijks aan het werk heeft, is er daar één van. 

Een flink deel van de uitzendkrachten die Werckpost in dienst heeft bestaat uit arbeidsmigranten. Die hebben natuurlijk behoefte aan een behoorlijk onderdak. Momenteel worden ongeveer vijfhonderd mensen van huisvesting voorzien. Van Zoutkamp tot Vlissingen en van IJmuiden tot Haaksbergen. Dat is het werkgebied van Team Huisvesting. Geen eenvoudige taak, want woonruimte is moeilijk te vinden. Met een bezettingsgraad, tussen de 95 en 98 procent, mag duidelijk zijn dat het team zich geen moment verveelt. 

Juist vanwege de krapte op de woningmarkt, ontwikkelen we eigen projecten. Onder andere op een paar voormalige boerenerven in de Noordoostpolder. Bij deze zogenaamde ‘ver-nieuwbouwprojecten’ komt de ruim dertig jaar bouwervaring van mij goed van pas. In 2021 is een bestaande boerderij in Luttelgeest verbouwd tot vier geheel zelfstandige appartementen, waar nu totaal twintig mensen kunnen wonen. Er worden nu plannen voorbereid om op het ruime erf nog twee nieuwe onderkomens te bouwen. De mensen die hier wonen werken allemaal in de kassen van Luttelgeest.

Ook op Urk willen we onze uitzendkrachten een onderkomen kunnen bieden. Dat is een enorme uitdaging. We zijn daarom actief bezig om een eigen huisvestingslocatie op Urk te realiseren. We hebben in de gemeente Urk een partner gevonden die hiervan de noodzaak inziet. Er zijn al diverse gesprekken geweest om samen tot een goed plan van aanpak te komen. Onder andere met als doel de huidige huurwoningen in bijvoorbeeld het oude dorp, zo mogelijk weer in de reguliere woningmarkt te laten opgaan.

Mijn week zag er als volgt uit:

Maandag

Op maandagochtend vindt om 8.30 uur in de bedrijfskantine met het aanwezige personeel de weekopening plaats. Dat doet vrijwel altijd één van de drie directieleden. Aansluitend volgen de mededelingen vanuit de directie. Daarna bespreken wij - onder het genot van een bakje koffie - met het voltallige team de dag- en weekplanning. Ik vraag bij meerdere bedrijven offertes op voor het slopen van de bestaande stallen op een aangekochte boerderij in Kraggenburg en kijk wat er nodig is. Tevens stel ik nieuwe huurovereenkomsten op voor de huur van enkele panden en heb contact met de verhuurders. ‘s Middags volg ik een cursus Bedrijfseconomie, die wordt gegeven in een van de leslokalen van Werckpost.

Dinsdag 

Vandaag ga ik samen met Jacob op pad om, vanwege de groeiende vraag naar personeel bij klanten buiten Urk, potentiële huurwoningen te bekijken in Utrecht-centrum, Stampersgat, Goes en Vlissingen. Dit neemt de hele dag in beslag en uiteindelijk wordt overeenstemming met de verhuurders van de huurwoningen in Stampersgat en Vlissingen bereikt. ’s Avonds is Jacob nog langs een uitzendkracht geweest, die te horen had gekregen dat ze de woning moest verlaten. Dat doen we niet lichtvaardig, omdat we ons maar al te goed realiseren wat dat voor iemand kan betekenen. Maar als de situatie onhoudbaar is geworden, moeten we in het belang van onze klanten, medebewoners of bijvoorbeeld de buurt handelend optreden. Ook dan proberen we in goed overleg tot een passende oplossing te komen. In dit geval kreeg mevrouw nog een paar dagen extra om iets anders te vinden.

Woensdag

Bezichtiging van een nieuwe huurwoning te Emmeloord, ons aangeboden via een makelaar uit Groningen, staat vandaag op het programma. De mooie woning is pas twee jaar oud en de huidige huurder gaat de woning binnenkort verlaten. We zijn er snel uit met mevrouw de makelaar: de woning wordt per volgende maand gehuurd en meteen bij de facilitaire dienst aangemeld, om op een geschikte datum volledig te worden ingericht en voorbereid voor bewoning van onze mensen. Op de terugreis ga ik langs een bestaand huurhuis in Nagele om de voordeur open te doen voor een monteur voor de aansluiting op het glasvezelnet. Daarna rap weer door naar Veenendaal voor een afspraak bij een leverancier/bouwer van appartementengebouwen, voor onze eigen huisvestingsprojecten.

Donderdag

Vandaag wordt een nieuw gehuurde woning te Urk opgeleverd en gaat onze eigen technische dienst de woning gereed maken. Dit betekent inrichten en helemaal woonklaar maken. Bij Werckpost is de standaardinrichting meer dan een bed en een stoel. We proberen altijd een huiselijke sfeer te creëren. Met een volwaardige zit- en eethoek in de gemeenschappelijke ruimte en een goed geoutilleerde keuken. Ook in bijvoorbeeld een snelle internetverbinding wordt voorzien. Ik ga daar nog even langs om te zien hoe een en ander vordert. Daarna staat een afspraak gepland bij onze architect 1-op-1 Architectuur, over de opzet en het uitvoeren in verschillende fases van een grootschalig huisvestingsproject te Kraggenburg. Aan het einde van de dag volgt een bezichtiging van een te koop staande boerderij in de buurt van Vollenhove. Na de bezichtiging is de eerste conclusie dat dit voor ons geen geschikte locatie zal zijn. Verder heeft Jacob nog een oplevering vandaag van een woning op Urk. De huur daarvan is door de eigenaar opgezegd, omdat hij binnenkort hoopt te trouwen en er zelf in gaat wonen. De plaatselijke boa komt nog langs met gevonden bagage van een Poolse man. Hoewel we veel arbeidsmigranten in dienst hebben, geldt dit niet voor iedereen. De man in kwestie blijkt niet werkzaam te zijn bij ons. Via onze (Poolse) coördinatoren hebben we wel kunnen helpen waar de bagage naar toe moet.

Vrijdag

Het bijwerken van de administratie moet ook gebeuren. Alleen al dagelijks de bewonerslijsten veranderen. Nieuwe gezichten in onze huisvesting geven altijd veel werk. Er moet nogal wat omheen georganiseerd worden en dat levert weer de nodige administratie op. Vandaag staat er ook nog een afspraak met het sloopbedrijf voor de te slopen stallen op de boerderij in Kraggenburg. Hierna staat een zogenaamde schouwafspraak met een monteur van Liander gepland bij onze huisvestingslocatie aan de Kuinderweg te Luttelgeest. In de middag hebben we een aantal woningen preventief gecontroleerd. Dit doen wij periodiek om te zien hoe onze uitzendkrachten omgaan met onze huisvesting. Later op de dag nog een melding van geluidsoverlast in Lelystad. Na telefonisch contact bleek het om een verjaardag te gaan. Bewoners hebben beloofd wat rustiger te doen.

Zaterdag

Om vier uur ’s ochtends krijgt Jacob een telefoontje: enkele nieuwe medewerkers arriveren over 20 minuten. Dat hoort er ook bij, dus gaat hij snel naar de betreffende woning om daar de deur open te doen voor de nieuwe bewoners. Meteen ook maar even een eerste gesprek aangegaan met de mensen en kort uitleg gegeven over de huisregels. Bij Team Huisvesting is het geen moment saai. Het werk gaat dag en nacht door en dat is niet verwonderlijk, als je het aantal ‘logés’ rekent dat we huisvesten. We zijn ons heel goed bewust van onze verantwoordelijkheid voor de mensen, die zich hier, ver van huis, komen inzetten. Het zijn in zekere zin ook onze collega’s. Daarom doen we er veel, zo niet alles aan om ze in onze woningen een ‘thuisgevoel’ te geven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding