n Het gezin Keijzer in 1946.
n Het gezin Keijzer in 1946. Foto:

Burgemeester Keijzer - geliefd en verguisd

Burgemeester zijn op Urk is geen gemakkelijke taak. Dit gold zeker voor burgemeester Keijzer (1938 -1956) die dit ambt vervulde in de meest turbulente tijd die Urk heeft gekend. In de nieuwe Urcker Kroniek blikken de auteurs Lub van den Berg en Robert Hofman terug op deze heftige periode waarin Urk 'een Keijzer' had.


Een greep uit wat er allemaal speelde in de periode waarin wordt stilgestaan in de nieuwe Urcker Kroniek, laat zien met wat voor uitdagingen burgemeester Keijzer te maken had: de Zuiderzeewerken waren in volle gang, Urk werd eiland af, de ene na de andere plaag trof het eiland, er was een groot woningentekort, de Duitse bezetting met al zijn beperkingen en spanningen, het hele voormalige eiland moest overhoop om de aansluiting aan het vasteland mogelijk te maken voor verkeer, gas, water, stroom en riolering. En er was nog de voortdurende strijd om een plekje en kansen voor Urk in de nieuwe polder. 


Gebroken

,,Daarnaast waren er nog de persoonlijke conflicten, die uitmondden in ware vetes die vooral in de oorlogsperiode hoog opliepen. Deze oorlogsperiode heeft het leven van de flamboyante en charismatische burgemeester Keijzer bepaald en getekend. Hij werkte niet mee met de bezetter en zat aan het einde van de oorlog gevangen in kamp Amersfoort. Fysiek gebroken keerde hij terug op het eiland, maar was nog strijdvaardig om het gevecht aan te gaan voor de toekomst van Urk in het nieuwe land. Een strijd om nieuwe werkgelegenheid, kansen in de polder en grond voor woningbouw, maar hij vond onwillige polderbestuurders op zijn weg die Urk liever kwijt waren. Voor de plaatselijke visserij en visexport lanceerde hij internationale projecten, alhoewel niet altijd met succes'', beschrijven Lub van den Berg en Robert Hofman de situatie. 


Burgervader

,,Voor veel Urkers was hij een burgervader, maar voor zijn Urker tegenstrevers kon hij soms meedogenloos zijn. Helaas beschadigde hij in zijn dadendrang vooral zichzelf. Keijzer fraudeerde ten koste van de gemeenschap, werd in 1956 tot drie jaar gevangenschap veroordeeld en stierf in 1961 als een gebroken man op 60-jarige leeftijd'', verhalen de auteurs. 


De Urcker Kroniek is te lezen op de website urkeruitgaven.nl en in gedrukte vorm te koop bij Intertoys Koster.