Afbeelding
Foto:

'De huidige politiek mist de drive'

Joas van der Reest is lijsttrekker van Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Dat de partij van Thierry Baudet op Urk voor het eerst meedoet, wekt zowel bij voor- als tegenstanders felle reacties op. Wat kan Urk verwachten van FvD en zijn Urker lijsttrekker?


Hij was op zijn zevende al politiek geïnteresseerd. Balkenende was aansprekend, een nuchtere premier, betrouwbaar en integer. En Fortuyn werd een held, ook al kent hij de verhalen over die politicus alleen vanuit de overlevering. Het Oekraïnereferendum in 2016 zorgde ervoor dat Forum voor Democratie in zijn blikveld kwam. Hij werd uiteindelijk lid en was vier jaar lang provinciaal aanspreekpunt voor jongerenafdeling JFVD.


,,Thierry Baudet spreek ik elk halfjaar wel een keer, bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten. Hij heeft interesse in Urk, is er verliefd op. Vorig jaar zomer vroeg hij of ik lijsttrekker wilde worden op Urk. Ik zei ja en nadat ik op de selectiedag was geweest, werd het begin dit jaar definitief.”

De 22-jarige wil het raadslidmaatschap straks combineren met zijn hbo-studie Vastgoed en Makelaardij, waarvoor hij op en neer rijdt tussen Urk en Groningen.


Wat zijn speerpunten van FvD op Urk?

,,We willen in de eerste plaats dat er meer woningen gebouwd worden. Wat mij betreft wordt vanaf nu voor elke geboorte één huis neergezet en dat dan een jaar of acht lang. Daarnaast meer de lucht inbouwen. Geen flats, maar vijf verdiepingen met goedkope woningen moet kunnen. En bouwen voor Urkers. Als er woningen te koop komen, dan moeten die alleen aan Urkers aangeboden worden.”

Wanneer ben je een Urker?

,,Als meer dan de helft van je voorouders op Urk is geboren. Of, wacht, woonachtig zijn op Urk is ook een goed criterium. Of als je vanwege de woningnood gedwongen was om elders te gaan wonen, maar graag terug wilt.”


De makelaar en de woningeigenaar zullen er geen boodschap aan hebben, die willen de beste prijs. Wat als een niet-Urker een beter bod doet?

,,Normaal gesproken ben ik heel kapitalistisch, maar op dit punt zou het op een socialistische, gestuurde manier aangepakt mogen worden.”


Ander speerpunt?

,,Stoppen met de inhuur van dure externe krachten door de gemeente.”


Hoe groot is dat probleem? Hoeveel externe krachten huurt de gemeente in en wat kosten die per jaar?

,,Dat ga ik zeker nog onderzoeken! Maar dat er een probleem is, dat is wat mij betreft duidelijk. Zeker als ze hun werk niet goed doen, moeten ze weg. Als ze wel leveren, is het natuurlijk prima.”


De gekozen burgemeester is een speerpunt?

,,Klopt. Net als het houden van lokale referenda, zijn we daar sterk voor. Hoe mooi zou het zijn als we een Urker burgemeester zouden krijgen?”


Een Urker zou altijd gelinkt zijn aan een bepaalde familie of kerk. En er zouden andere belangen kunnen spelen. Hoe kijk je daarnaar?

,,Uiteraard moet wel altijd de beste kandidaat burgemeester worden, maar het liefst dus een Urker.”

Wat vind je eigenlijk van de huidige burgemeester, Cees van den Bos?

,,Met de rellen had hij een lastige start, maar hij heeft uiteindelijk zijn rug recht gehouden. Ik ben wel content met hem.”


Trots op Urk?

,,Zeker. We vinden dat Urk Urk moet blijven.”


Op welke punten zie je de Urker identiteit bedreigd worden?

,,Door de zwartepietendiscussie en het vuurwerkverbod. We vinden dat er geen enkele beperking moet zijn voor het afsteken van vuurwerk. En het klopt dat zwarte piet op Urk nog gewoon zwarte piet is, maar we willen eraan bijdragen dat dat zo blijft.”


Hoe kijk je naar horeca en jeugdhonkenbeleid?

,,De horeca zou moeten uitbreiden, liefst op één grote locatie, inclusief bioscoop en bowlingbanen. De jeugdhonken moeten wat ons betreft helemaal met rust gelaten worden door de gemeente. We zien dat als een plek waar de creatieve Urker jeugd het prima allemaal zelf kan regelen. We willen geen handhaving bij de jeugdhonken.”


Ook niet op het naleven van de brandveiligheidsregels?

,,Dat wel natuurlijk, maar niet op het aantal bezoekers dat binnen is. Of op drank- en drugsgebruik.”


Hoe kijk je zelf naar drank en drugs, is dat een probleem op Urk?

,,Niet om het goed te praten, maar we zien dat Urkers hard werken en in het weekend afleiding uit de realiteit zoeken. Met een partij als Krachtig Urk zouden we zeker om tafel willen om te kijken wat er te doen is tegen problemen. In het algemeen vind ik wel dat de verantwoordelijkheid ligt bij ouders en middelbare scholen. Op Urk wordt te weinig gesproken over zaken die ‘van de duvel’ zijn.”


Maar dus niet in jeugdhonken controleren op drugs- en op drankgebruik door minderjarigen?

,,Nee. Dat is ook helemaal niet te controleren. Wou je van iedere bezoeker een drugstest afnemen?”


Landelijk is FvD fel tegen klimaatmaatregelen. Hoe wil je dat plaatselijk vertalen?

,,Urk wil ook woningen gasloos bouwen. Daar zijn we op tegen.”


De Oranjewijk is al gasloos gebouwd.

,,Dan willen we daarmee stoppen.”


En als we op termijn gas tekort hebben? Gaan we dan toch extra pompen in Groningen of kloppen we bij Poetin aan?

,,Dan heb ik een voorkeur voor Poetin.”


Kernenergie is een ander FvD-speerpunt. Niet direct een lokaal onderwerp, maar dat kan het wel worden als de regering plannen maakt om een kerncentrale ten noorden van Urk te bouwen, zoals in het verleden overwogen werd. Zijn jullie daar voor?

,,Nee. De ruimte om Urk heen hebben we in de toekomst nodig voor woningbouw.”


Het plan voorzag in een kerncentrale bij Rotterdamse Hoek. Kan het daar wel wat jullie betreft?

,,Nee, dan liever bijvoorbeeld in Noord-Groningen.”


Op zijn telefoon heeft Joas van der Reest nog een aardige lijst met speerpunten. Hij somt ze al scrollend op: geen dure online

Afbeelding