n Lea zat vorige week al op de bank tijdens de wedstrijd tegen Binnenland.
n Lea zat vorige week al op de bank tijdens de wedstrijd tegen Binnenland. Foto:

Lea Romkes terug op het oude nest

Ze hoopt dat de overschrijving volgende week rond zal komen, zodat ze die zaterdag mee kan spelen met Schol/Orca's Dames in de belangrijke wedstrijd tegen BC Apollo Amsterdam. Lea Romkes kijkt nu al reikhalzend uit naar dat moment.


De 19-jarige en 1,90 meter lange Urkse heeft ondanks haar leeftijd al aardig wat clubs achter haar naam staan. Tot haar veertiende speelde ze bij de jeugd van Orca's. De talentvolle basketbalster vertrok naar Zwolle, waar ze bij de jeugdopleiding van Landstede Hammers de mogelijkheid kreeg haar talent maximaal te ontwikkelen in een topsportomgeving, in combinatie met een studie. Bart en Hennie van Schaik en Erica Romkes waren andere Urker basketbaltalenten die dezelfde weg volgden naar Zwolle.

,,Toen ik 17 jaar was, ben ik vertrokken bij Landstede Hammers, omdat die geen damesteam hebben en ik graag op het hoogst mogelijke niveau wilde basketballen. BC Utrecht Cangeroes komt uit in de Women's Basketball League, zeg maar de eredivisie van Nederland, en daar ben ik toen naartoe gegaan", aldus Lea. ,,Een ontzettend fijn team met leuke meiden, maar ik haalde de laatste tijd geen voldoening meer uit het spelen bij Cangeroes. Dit seizoen waren mijn statistieken met 11 punten en 7 rebounds per wedstrijd best redelijk te noemen."
Het besluit om halverwege dit seizoen terug te keren naar het oude nest, was niet moeilijk voor Lea. ,,Als je het plezier in je sport terug wilt vinden, is dat het makkelijkst in je eigen vertrouwde omgeving. Op Urk, bij Orca's dus. Dan maakt het ook niet uit dat hier twee niveaus lager wordt gespeeld. De dames doen goed mee in de top van de eerste divisie en mijn doel is om samen kampioen te worden en te promoveren."


Lea kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen EBV Baros nog niet meespelen omdat de overschrijving van Cangeroes naar Orca's nog niet is afgerond. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat dit volgende week in orde gaat komen, zodat ik dan voor het eerst mee kan doen als Orca's de belangrijke uitwedstrijd moet spelen tegen BC Apollo Amsterdam. Ik kan niet wachten tot het zover is", aldus een enthousiaste Lea Romkes. ,,Zaterdag 19 februari dan voor het eerst op Urk basketballen. Het lijkt me prachtig om dan voor familie en vrienden te kunnen spelen op de eigen vertrouwde Bult."

n Alvast kennismaken met de coaches.