n Groep 7 van de E. du Marchie van Voorthuysenschool stapte vorige week op de fiets om het fietsverkeersexamen te oefenen. Dat leverde niet alleen op dat ze woensdag goed voorbereid op pad gaan; ook werden ze naderhand door de leerkracht getrakteerd op een ijsje.
n Groep 7 van de E. du Marchie van Voorthuysenschool stapte vorige week op de fiets om het fietsverkeersexamen te oefenen. Dat leverde niet alleen op dat ze woensdag goed voorbereid op pad gaan; ook werden ze naderhand door de leerkracht getrakteerd op een ijsje. Foto:

Ruim 370 leerlingen doen fietsverkeersexamen

Een sliert van ruim 370 leerlingen uit groep zeven trekt woensdagmorgen op de fiets door het dorp. Het praktijkdeel van het fietsverkeersexamen staat namelijk op het programma, theorie-examen hebben ze er al opzitten. Een speciale vermelding voor Alberdine Kaptein van de Johannes Calvijnschool: zij wist als enige van alle deelnemers daarvoor te slagen met 0 fout.


Het praktijkdeel heeft organisatorisch nogal wat voeten in de aarde. Dat weet Veilig Verkeer Nederland-vrijwilliger Janny Post als geen ander. Al een jaar of twintig is ze betrokken bij het fietsverkeersexamen, dat toentertijd nog op de Hofstee startte. Dankzij haar echtgenoot Jan, die een periode voorzitter was van VVN afdeling Urk, rolde ze er in, vertelt ze enthousiast. Haar taak is sinds jaar en dag de kinderen in de juiste volgorde in de startrij zetten. ,,Ik heb een hard geluid, en dat is wel handig; soms moet ik even brullen.'' De start is inmiddels alweer jaren op het parkeerterrein bij supermarkt Aldi, waar meteen wordt gecontroleerd of alle fietsen aan de eisen voldoen. ,,Terwijl ik ervoor zorg dat ze in de goede volgorde starten, lopen er twee vrijwilligers achter mij om de hesjes uit te delen. De leerlingen starten om de minuut. De politie is zoals gewoonlijk ook weer van de partij. Zij zorgen voor koffie en rijden langs de punten waar de moeders en - soms - vaders langs de kant zitten om de kinderen te beoordelen.'' De route beslaat een kilometer of vijf en er wordt vooral op gelet dat de leerlingen zich netjes gedragen, elkaar niet inhalen, goed uitkijken en de hand uitsteken bij afslaan. ,,Met de vaste ploeg worden de beoordelingen nagekeken en daarna gaan we zelf de scholen langs om de diploma's uit delen.'' Aan alles is gedacht: er staan noodfietsen klaar voor als er iemand 'lek rijdt' en wie vanwege ziekte niet mee kan doen, heeft in groep acht de mogelijkheid tot herkansing. ,,We proberen de kinderen te motiveren om veilig te fietsen en daarbij ook zelf het goede voorbeeld te geven. Over het algemeen zijn de leerkrachten ook positief.'' 


Aan enthousiasme ontbreekt het leerkracht Willem Blom van de E. de Marchie van Voorthuysenschool in ieder geval niet om er bij zijn leerlingen op te hameren dat veilig gedrag in het verkeer noodzakelijk is. Veel aandacht besteedt hij in de lessen aan het verkeer; hij zorgt er steevast voor dat er een dodehoekpraktijkles op het programma staat, en stapt regelmatig met de groep op de fiets om ze ook in de praktijk bij te spijkeren. Vorige week donderdagmiddag stond de generale repetitie voor het praktijkexamen op het programma: met zijn groep is de route nog een keertje gefietst en is er gewezen op lastige punten. ,,Voorop staat de veiligheid: kies in het verkeer altijd de meest veilige optie.''

Afbeelding