n Anna Hoefnagel-Bakker in actie voor Urk. Op de achtergrond Anne-Lynn Brouwer en Dianne de Vries.

Vrouwen 1 SV Urk: een ware kampioen

De 18-jarige Hiwot Wezelman ging afgelopen zaterdag na afloop van het kampioensduel van de SVU-vrouwen op de schouders bij haar ploeggenoten. Ze scoorde haar eerste doelpunten van dit seizoen en gaf daarmee deze bijzondere wedstrijd extra glans. Urk pakte de titel in de vierde klasse door met 5-1 te winnen van Tonego.

De Urker spelers begonnen gespannen aan het duel, waarin ze de opdracht hadden gekregen om vroeg druk te zetten en via de flanken de aanval te zoeken. Toen Hiwot Wezelman met een afstandsschot de openingstreffer op het scorebord zette, was de ban gebroken. Urk was daarna de bovenliggende partij en probeerde zowel combinerend als met de lange bal het doel van de tegenstander te vinden. Het slaagde daarin goed, maar scoren was nog wel een probleem, vooral door het goede optreden van de keeper van Tonego. Toch was het bij rust al 4-0, door twee doelpunten van Marissa Baarssen en één van Tirsa Bolks-Koffeman.

Statisch

Na rust bloedde de wedstrijd langzaam maar zeker dood. Urk wilde wel, maar speelde veel te statisch en te slordig, terwijl Tonego niet bij machte was om het de thuisploeg moeilijk te maken. Tonego deelde in de slotfase een speldenprikje uit na een fout van de doorgaans zo betrouwbare keeper Hannah van Roekel. Het slotakkoord was echter voor Urk. Hiwot Wezelman zorgde voor een vreugde-explosie op veld 2 van Sportpark De Vormt, door met een prachtig afstandsschot raak te schieten. Dat juist zij op deze manier succesvol was, deed iedereen zichtbaar goed. Het zei iets over de goede sfeer binnen de ploeg. Op het gezicht van trainer Jan Jelies was na de wedstrijd een grote en tevreden lach te zien. ,,Het was niet onze beste wedstrijd, maar wie maalt daar nog om? We zijn ongeslagen kampioen met een doelsaldo van plus 50. We horen met dit jonge team gewoon thuis op een hoger niveau. We zien promotie naar de derde klasse niet als eindpunt, maar als startpunt van de groei naar een beter niveau van het Urker vrouwenvoetbal.''

Huldiging en afscheid

De huldiging van de ploeg vond plaats op het hoofdveld, in de rust van Urk 1. Daarna nam Arie Hoekstra afscheid van zijn spelers, met voor iedereen een blauwe roos en een persoonlijk woordje. Hoekstra zwaait na zo'n vijftien jaar trainerschap bij de vrouwen af. ,,Ik word volgende maand zestig, dan is het hoog tijd om het stokje over te dragen'', zegt hij lachend. Hij is net als Jelies positief over de toekomst. ,,De gemiddelde leeftijd van deze kampioensploeg is bijna 22 jaar. We kunnen nog jaren met dit team vooruit en het niveau zal dankzij een actieve damescommissie en goede trainers bij de jeugd alleen maar omhoog gaan. Daar komt bij dat spelers in onze oudste jeugdploegen al staan te kloppen op de deur van vrouwen 1. Ik neem met een gerust hart afscheid.''