De hoofdrolspelers van de veiling, met Deborah Kramer en hond Toby (2e van links).
De hoofdrolspelers van de veiling, met Deborah Kramer en hond Toby (2e van links).

Veiling kistje Meischol levert prachtig bedrag van 43.000 euro op voor Stichting Hulphond

Algemeen

De veiling van het eerste kistje Meischol heeft maandag 43.000 euro opgebracht. Stichting Hulphond Nederland, het goede doel van deze veiling, is daar erg blij mee. ,,Wij zijn blij met dit mooie bedrag dat de visserijsector, ondanks de uitdagende en moeilijke tijden, heeft aangeboden. Met dit bedrag kunnen wij heel veel mensen helpen”, aldus Pieter Blickman, manager Sponsoring bij Hulphond Nederland. Van der Lee Seafish bracht het laatste bod uit en ging met het kistje naar ‘huis’. Traditiegetrouw werd het kistje Meischol aangeboden aan één van de verzorgingstehuizen en dit jaar was dat Talma Hofstee.

Peter van Uhm, oud-commandant der Strijdkrachten, was ook aanwezig en hij vertelde de aanwezigen in de mijnzaal zijn verhaal en over zijn ervaringen met het leven met een hulphond. Hij was tevens de assistent van de zeer ervaren veilingmeester Gilbert Bastiaanssen.

De 18-jarige Deborah Kramer was door de organisatie uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de veiling. Voor deze jonge Urker werd het een bijzondere ochtend, want zij mocht 5.000 euro in ontvangst nemen, bestemd voor de opleiding van haar eigen hond Toby tot hulphond. Deborah heeft autisme en kreeg vijf jaar geleden last van angststoornissen en belandde in een depressie. Ze kon niet meer naar school en leefde vooral op haar zolderkamer. Zij kreeg Toby van haar ouders, zodat ze weer iets had om voor te leven en wel naar buiten moest. Vorige week is Toby goedgekeurd voor de training tot hulphond. Kosten van de training zijn 10.000 euro, waarvan nu dus de helft binnen is. De andere helft hoopt Deborah middels giften op te halen. Een bijdrage kan gestort worden op NL50 RABO 0329 3946 65, ten name van D. Kramer. Na de training tot hulphond hoopt Deborah met Toby haar sociale leven en mobiliteit te kunnen vergroten en in de toekomst haar school en studie af te kunnen maken.

De volgende veiling van het eerste kistje Meischol wordt gehouden op maandag 15 mei 2023. Het goede doel voor volgend jaar is Stichting ALS Nederland.

Nadat de schol was gefileerd, werd deze 's middags aangeboden aan Talma Hofstee.