Afbeelding
Foto:

Activiteiten 39e editie Urkerdag

Nog elf nachtjes en dan kan de klederdracht weer massaal worden aangetrokken. De zaterdag voor Pinksteren is het traditiegetrouw Urkerdag, en dit jaar is het de 39e editie waarmee Commissie Urkerdag samen met gemeente Urk al zeer actief bezig is. Menig Urkerpak wordt al nagekeken en vanaf volgende week dinsdag starten de eerste activiteiten op weg naar Urkerdag op 4 juni.


Alle activiteiten in de oude dorpskern van Urk moeten tot en met 28 mei bij de Commissie Urkerdag aangemeld worden. Meer informatie en aanvragen kan via 06-12975862. Bij deze aanmeldingen is het ook mogelijk om dranghekken of een afvalcontainer aan te vragen. Voor meer informatie over onder andere parkeren en vergunningen wordt verwezen naar de gemeentepagina in deze krant.


Muziekplein 'Lot je zien'

Muziektalent van jong en oud kan zich nog tot en met zaterdag 28 mei opgeven voor het muziekpleintje ‘Lot je zien', bij 'Ut Kunstige Vissers Ussien' in Wijk 4. Muzikanten, bandjes of groepen mogen hun repertoire ten gehore brengen. Belangrijke regel is dat de muziek aansluit bij Urkerdag - qua tekst of stijl. Eigen begeleiding met een instrument, of door middel van digitale muziek, heeft de voorkeur. Er is een professionele geluidsinstallatie met vier microfoons en diverse inplugs aanwezig. 

Opgeven kan via de aanmeldlink die op de Facebook- en Instagrampagina van de Commissie Urkerdag te vinden is. Meer informatie via 06-31519155.


Hulletjes opzetten

Woensdagmiddag 1 juni is van 15.00 tot 17.30 uur het moment van hulletjes opzetten in Talma De Hofstee. Wie nog uitleg wil of problemen met de hulle heeft, is van harte welkom. Diverse klederdrachtkenners zijn dan aanwezig om te helpen bij allerlei ongemakken. Hierbij is ook een Urker verkoop. Voor de kinderen is er een kleurwedstrijd en in de brasserie is koffie met wat lekkers te verkrijgen.


Veiling en stukken aanmelden

Dinsdagavond 31 mei vindt vanaf 19.30 uur de Urkerdag-klederdrachtveiling in Het Irene plaats. Spullen in de vorm van kleding of sieraden indienen kan op zaterdag 28 mei (uitloop maandag 30 mei) bij Betty Weerstand op Lange Dam 28 of telefonisch via 0527-682535. Entree voor de veiling bedraagt 2 euro. Je ontvangt een biednummer en een catalogus met de veilingstukken. Personen in klederdracht hebben vrij toegang. Het Irene regelt verkoop voor de inwendige mens. Let op: vol is vol.


Min van de koningin

Voor de koningsgezinde Urker is er donderdag 2 juni in Museum het Oude Raadhuis een vertelling met het thema ‘Min van de Koningin’ door Miny van der Zande uit Apeldoorn. Een min is een vrouw die het kind van een andere persoon (meestal van koninklijke huize of rijke vrouw) borstvoeding geeft. Miny vertelt over haar overgrootmoeder, Evertje, die de min was van koningin Wilhelmina. Entree inclusief koffie bedraagt 5 euro.


Breiwedstrijd

Op Urkerdag is er een breiwedstrijd van een aantal uren. Er kan op locatie ingeschreven woorden, waarna om 13.30 uur twee breipriemen en een bol wol opgehaald kunnen worden. Het inlevermoment is 15.30 uur, waarna de jury de ribbels gaat tellen. Er is een jongeren- en ouderenprijs voor het langste gebreide stuk.


Urkervlag

Alle Urker huishoudens worden opgeroepen om tijdens Urkerdag de Urker vlag uit te hangen. Deze is onder andere te verkrijgen bij het Tourist Info-kantoor op de haven. ,,Daarbij zou het een lust zijn als de bewoners van het Oude Dorp deze dag extra hun best doen voor de uitstraling van de woning. Dus nog even snel naar de Boni voor wat schoonmaakazijn, de bezem over de straten en de ragebol langs de ramen'', laat de commissie weten. 


Als er vragen zijn over activiteiten, of wie nog activiteiten aan wil melden, kan terecht bij Willie Nentjes (06-12975862) of Jan Anker (06-31519155). Een privébericht via Facebook of Instagram van Urkerdag is ook mogelijk. De Urkerdag Commissie besluit: ,,We hebben als doelstelling er een sfeervolle Urkerdag van te maken, met als uitgangspunt de klederdracht en het familiair samenzijn.''