'Ook bent u navolgers geworden van ons en van de Heere, toen u het Woord aannam te midden van veel verdrukking, met blijdschap van de Heilige Geest, zodat u voorbeelden geworden bent voor alle gelovigen in Macedonië en in Achaje.'

1 Thessalonicenzen 1 : 6 en 7


Ieder mens heeft behoefte aan blijdschap in zijn leven. Een echt gevoel van blijdschap dat aan de binnenkant begint en een weg zoekt naar buiten. Blij zijn met vrienden of vriendinnen, blij met de dingen om je heen. Blijdschap die het bestaan kleur geeft. God belooft mensen blijdschap. Wie zijn Geest ontvangt, ontvangt met Hem ook de gave van blijdschap. 

Maar we moeten deze belofte van God wel goed begrijpen. Sommige mensen zullen bij blijdschap alleen maar denken aan het fijne gevoel dat we kunnen hebben omdat alles in ons leven op rolletjes gaat. Ook in het geloofsleven kan dat zo zijn. Wat kunnen we blij zijn als een gebed wordt verhoord of als God problemen voor ons oplost. Wat kunnen we blij zijn omdat ons leven gelukkig en voorspoedig verloopt met alles wat wij graag willen.

Maar, hoewel God graag mensen gelukkig ziet, en hen graag helpt is dat niet de kern van deze belofte. Veel mensen zouden dat ook niet kunnen geloven omdat hun leven heel anders verloopt en er veel ontbreekt wat nodig is om blij van te worden. God belooft niet dat Hij ons omstandigheden zal geven die ons altijd blij maken, maar Hij belooft dat Hij ons zal helpen blijdschap te ervaren in alle omstandigheden. 


Daarover schrijft Paulus in de bovenstaande tekst aan de gemeente in Thessalonica. Ondanks alle moeilijkheden die er waren namen de mensen de boodschap van Paulus met de blijdschap van de heilige Geest aan. Dat was zo opvallend dat anderen om hen heen dat zagen en daar een voorbeeld aan namen. Deze belofte van God betekent dat Hij ons serieus neemt als volwassen mensen. Hij wil niet dat wij lachend de problemen en zorgen die er zijn negeren. Hij wil dat wij het leven serieus nemen en onze verantwoordelijkheid daarvoor nemen. En om dat aan te kunnen, om dat vol te houden belooft Hij ons zijn blijdschap, die blijft als het moeilijk is, die volhoudt als er geen reden voor lijkt te zijn. Blijdschap ondanks omstandigheden, alleen omdat Hij ze geeft. Dat geeft een mensenleven meer inhoudt, meer kleur en meer geluk dan elke andere denkbare ervaring of omstandigheid.

Beste mensen, bidt om de heilige Geest, ontvang Hem met blijdschap en u zult een voorbeeld zijn voor anderen ook in de moeilijkheden die u hebt.


Ds. W.J. Menkveld