n De For Ever van Jan de Boer werd glansrijk winnaar in IJmuiden.
n De For Ever van Jan de Boer werd glansrijk winnaar in IJmuiden.

Winst voor Urker wedstrijdzeilers

Met een eerste en een tweede plaats in hun wedstrijdklasse en daarnaast een eerste plek overall hebben de Urker zeilers afgelopen vrijdag en zaterdag een uitstekende prestatie neergezet in de YSY Ronde om Noord-Holland. De zeilrace die start in Lelystad terwijl de finishlijn voor IJmuiden ligt, wordt al 25 jaar georganiseerd en staat hoog op de Nederlandse watersportagenda.


Twee schepen van de Urker watersportvereniging 'Zuiderzee' namen deel aan dit zeilevenement: de For Ever met schipper Jan de Boer en de Flyer met schipper Cornelis Woord. De race startte vrijdag om 12.00 uur vanuit Lelystad en vandaar richting Enkhuizen via de Markerwadden. Op de Markerwadden moest nog een aantal boeien gerond worden en daarna via de sluis bij Enkhuizen om de Kreupel bij Medemblik naar de sluizen bij Kornwerd. Bij het passeren van de sluis werd de tijd stilgezet.
Bij Kornwerd kwam een groot gedeelte van de hele vloot van 85 schepen in één keer uit de sluis. Toen was het inmiddels rond middernacht en moesten de zeilers kruisend en scherp aan de wind de Waddenzee op. Vervolgens onder Texel door bij Den Helder naar de finish in IJmuiden. Duidelijk was al wel dat de For Ever (een Halberg Rassy van 34 foot) heel goed bezig was toen de concurrentie werd ingehaald en op achterstand werd gezet.
De For Ever won dus in de eigen klasse, maar werd zeer knap ook overall de winnaar. Om het Urker feestje compleet te maken pakte de Flyer de tweede plaats in de klasse.
Bemanningsleden van For Ever waren schipper/eigenaar Jan de Boer, met Hessel Ruiten, Jelle Woord, Reindert de Boer, Jelle Kapitein en Jan Kaptein.

Op de Flyer voeren schipper/eigenaar Cornelis Woord met zijn broers Hendrik en Jan Woord, hun neef Cees Woord, Jan Bij de Vaate en Jan Fokke Hoekstra.

n De Flyer van Cornelis Woord in volle actie.