Afbeelding
Foto:

Geen klap op de vuurpijl?

Deze week werd bekend dat de gemeente er actiepunten op nahoudt wat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling betreft, in het bijzonder afgekeurde kottervuurpijlen en het schieten van carbid. Voor het laatste wil de gemeente twee aparte afsteekplekken inrichten.
Als reden voor dit besluit wordt het toegenomen schadebedrag genoemd, dat afgelopen jaarwisseling rond de 50.000 euro lag. Dat is nogal wat. Een jaarwisseling eerder was het bedrag nog 28.000 euro. Ook nogal wat evengoed.
Nu zitten we nog maar op de helft van het jaar, en daarom lijkt het misschien wat te vroeg om een boom over vuurwerk op te zetten, maar aan de andere kant: misschien is nu juist wel het moment om het er eens over te hebben.

773 Nederlanders hebben in een periode van 24 uur de huisarts of het ziekenhuis bezocht. Dat was afgelopen jaarwisseling. De klachten liepen uiteen van brandwonden tot oogletsel en amputaties van één of meerdere vingers. Bij het laatstgenoemde was er altijd sprake van illegaal vuurwerk.
Nu kun je je afvragen of (legaal) vuurwerk zelf zo gevaarlijk is. Als je het afsteekt en je houdt daarna voldoende afstand, zou er eigenlijk niets aan de hand moeten zijn. En daar zit het ‘m: veel slachtoffers waren jongeren, in een op de vijf gevallen was er overmatig gebruik van alcohol in het spel en op TikTok - een socialmediaplatform waar vooral jongeren gebruik van maken - ging een uitdaging rond om op vuurwerk te trappen wanneer het afgestoken werd, want dat zou zorgen voor een hardere knal. Een hele schoolklas elders in het land liep daarbij verwondingen op.

Rotterdam heeft een aantal jaar terug besloten een algeheel vuurwerkverbod in te stellen, omdat daar tijdens de jaarwisseling ‘een sfeer van wetteloosheid’ hing, die enorme schade en letsel tot gevolg had. Bij ‘de Zwaan’, de iconische brug in de stad, wordt sindsdien een aftelmoment gehouden waarbij het publiek getrakteerd wordt op een vuurwerkshow.
Ik kan me nog een vuurwerkshow herinneren hier op de haven - ik weet niet meer precies wanneer (de oude visafslag stond er nog), wel herinner ik me dat het ontzettend veel indruk op me heeft gemaakt. En het leuke sfeertje. Waarom niet op Oud en Nieuw? Hoe mooi is het om samen af te tellen op de haven? Dat we goed zijn in vuurwerkshows staat vast, en dat het haventerrein zich laat lenen voor evenementen zien we nu met Eiland in de verte - een megaproductie voor Urker begrippen.

Er gaan steeds meer stemmen op om het afsteken van vuurwerk in te dammen, maar afgelopen jaarwisseling laat zien dat een verbod niets uithaalt: het bedrag aan schade steeg met 30.000 euro. En de posters van Jaap en

Jurie (mit een flinke plof je poveretten erof),

zijn goedbedoeld, maar om schade en

slachtoffers te voorkomen niet voldoende, vrees ik. Daarnaast: een verbod is ook weer zowat. En eerlijk gezegd kan ik me geen Oud en Nieuw voorstellen zonder die bijzondere rode gloed boven ons dorp.


Jan Maarten Zwaan