Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tijd terugzetten: langer in de kroeg zitten

De politierechter heeft een 19-jarige plaatsgenoot woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Hij vernielde op 21 augustus vorig jaar de wijzers van de klok van Museum het Oude Raadhuis. De schade van ruim 6.000 euro moet hij ook vergoeden.


De Urker was samen met een vriend toen hij op het dak van het museum twee mensen hoorde roepen. ,,Het was een soort ingeving, adrenaline misschien, maar we besloten ook het dak op te klimmen." Een verhaal dat zijn vader altijd vertelde, speelde volgens hem in zijn achterhoofd. ,,Hij zei dat hij en zijn vrienden tijdens het stappen op Urk vroeger altijd de wijzers van de klok terugdraaiden, zodat ze nog wat langer in de kroeg konden blijven."

Eenmaal op het dak waren de twee anderen al weg, zei hij ter zitting. ,,Toen heb ik aan de wijzers van de klok gezeten ja. Maar ik heb er niet aan getrokken ofzo." Na zijn bezoekje bleken de wijzers zo verbogen te zijn, dat ze vervangen moesten worden. Totale kosten: 6.243,60 euro.

De jongen kon worden aangehouden, nadat de politie een opsporingsbericht had verspreid met daarop camerabeelden van twee jongens in oranje shirts op het dak. Hij werd als enige herkend, zijn kompaan is nooit gepakt. ,,Die zei tegen mij dat hij er alleen maar bij stond en niks heeft gedaan. Dat is zijn zaak verder", zei de jongen daarover. Hij nam in de rechtszaal in ieder geval duidelijk zijn verantwoordelijkheid. ,,Die schade wil ik wel vergoeden. Ik heb het gedaan, dan moet je ook betalen."


Achteraf heeft hij ‘megaveel spijt' van zijn daad. ,,Er was een vrouw die ons bezig zag en riep dat we naar beneden moesten komen. Toen dacht ik: ‘Shit, wat ben ik aan het doen?'" Dat hij een stabiel leven heeft, nog nooit eerder voor de rechter moest verschijnen, bekende en nog jong is, spreekt volgens de officier van justitie in zijn voordeel. Zij eiste daarom een lagere taakstraf dan gebruikelijk is voor openlijk geweld. Het vonnis was conform die eis.