Voetbalpiramide wordt komend seizoen aangepast

De ledenraad amateurvoetbal van de KNVB heeft afgelopen zaterdag tijdens de halfjaarlijkse ledenraadsvergadering ingestemd met de voorgestelde aanpassingen van de zogenoemde voetbalpiramide.


Vanaf het aankomend seizoen 2022-2023 zal begonnen worden met het doorvoeren van een aantal wijzigingen in de voetbalpiramide. 


De Hoofdklasse wordt omgedoopt tot Vierde divisie, waardoor deze divisie qua naamgeving logischer aansluit bij de rest van de voetbalpiramide. 

Daarnaast wordt het totale aantal poules in de eerste klasse tot en met de derde klasse teruggebracht. Verspreid over de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 wordt het aantal Eerste klasse poules teruggebracht van elf naar acht, in de Tweede klasse van 22 naar 16 en in de Derde klasse van 42 naar 32 poules. Aan het eind van deze seizoenen vindt er een versterkte degradatie plaats, zodat de optimale piramide met ingang van seizoen 2024-2025 is gevormd. 

Voorlopig verandert er dus niets voor SV Urk. Pas met ingang van het seizoen 2023-2024 zullen de spelers van het eerste elftal te maken krijgen met een verandering. Met ingang van dat seizoen namelijk zal er gemengd worden ingedeeld vanaf de Derde divisie tot en met de Eerste klasse. Gemengd indelen betekent dat zaterdag- en zondagteams bij elkaar in één poule zitten. Hierbij bepaalt het thuisspelende team de speeldag, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op de zaterdag als speeldag blijven hebben.

De nieuw aangenomen maatregelen zorgen voor een smallere piramide in de (sub)top. Door het gemengd indelen in de Derde divisie, Vierde divisie en Eerste klasse, en het terugbrengen van het aantal poules in de top van de voetbalpiramide, ontstaan er sterkere competities met kleinere krachtsverschillen. Door de regionale indeling worden er ook meer derby's gespeeld. Hiermee krijgen de competities een kwaliteitsimpuls en ontstaat er een betere aansluiting tussen de Eerste klasse en de nieuwe Vierde divisie.