Vragen over vergoeding voor vluchtelingenopvang


Noodopvang kost 5,2 miljoen euro

De gemeente verwacht 5,2 miljoen euro uit te geven voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat werd duidelijk in de commissievergadering afgelopen dinsdag. Meerdere fracties vroegen om de bevestiging dat deze kosten daadwerkelijk vergoed worden door het Rijk.

SGP en Hart voor Urk willen vooral duidelijkheid. Geert Post (SGP): ,,Waar het eerst ging om een toegezegde Rijksbijdrage, wordt er nu gesproken over een verwachte Rijksbijdrage. Is dit bewust veranderd, of is hier geen duidelijkheid over?” Louw Gnodde (HvU) vulde aan: ,,We verwachten een keiharde toezegging vanuit het Rijk.” Louw Gnodde wilde daarbij ook weten of de liquiditeit niet in gevaar komt als alles voorgeschoten moet worden. Jan Post (PVV) wilde weten wat de opvang van Oekraïense vluchtelingen de gemeente precies aan uren kost: ,,Linksom of rechtsom zal de opvang zijn tol eisen van organisaties.”

Eerste declaraties

Wethouder Nathanaël Middelkoop liet in zijn beantwoording weten geen aanleiding te zien waarom deze 5,2 miljoen euro niet door het Rijk vergoed zou worden. De eerste declaraties zijn inmiddels ingediend en moeten binnenkort betaald worden. Hoeveel uren de gemeente precies aan de opvang besteedt, kon de wethouder niet zeggen.