n De dames in actie tijdens een van de tochten..
n De dames in actie tijdens een van de tochten..

Dames op trainingsstage in de Vogezen

Een aantal dames van Wielerverniging Urk heeft afgelopen weekend flink wat kilometers weggetrapt tijdens een trainingsstage in de Vogezen in Frankrijk. Geen vlakke polder, maar een bergachtig landschap waarin veel hoogtemeters moesten worden overwonnen.


Bij aankomst waren de weersomstandigheden onrustig met kans op regen en onweer. Dat weerhield de dames echter niet een verkenningsrondje in de omgeving te doen. Er werd een mooie ronde gefietst met niet al te veel hoogtemeters. Er kon volop worden genoten van een fantastische omgeving, mooie vergezichten en een prachtige, frisgroene natuur. Na deze aftrap konden de dames zich settelen in het geboekte fietshotel.

's Avonds werden onder het genot van een drankje de plannen voor de volgende dag doorgenomen. De weersvoorspellingen waren goed en er werd een mooie route gevonden van ruim 85 kilometer, met daarin drie pittige beklimmingen van ongeveer 6,5 tot 11,5 kilometer lang, waarbij meer dan 2000 hoogtemeters overwonnen zouden worden. De start van de route was op 35 kilometer afstand van het hotel, een mooie gelegenheid voor een deel van de groep om heen en terug op de fiets te gaan en zo op bijna 160 kilometer uit te komen met 3000 hoogtemeters.


De volgende ochtend na het ontbijt zat de eerste groep op de fiets, onderweg naar de startlocatie. De eigenaresse van het hotel had ietwat twijfelend gereageerd op de fietsplannen om ook heen en terug te fietsen, maar daar trokken de dames zich niets van aan. Volgens plan werd de startlocatie bereikt en de twee groepen voegden zich samen voor de route met drie mooie, maar stevige, beklimmingen. Al vrij snel vlogen de procenten om de oren De hellingpercentages wel te verstaan. Van zes tot veertien procent in de eerste beklimming, tot maar liefst achttien procent tijdens volgende beklimmingen. Afstappen is geen optie, want zie dan maar weer op de fiets te komen. Dus met ongeveer 10 kilometer per uur omhoog, toch genieten van de mooie klim, een rustmoment op de top om daarna vol gas naar beneden te suizen. Wat een ervaring.

Rond 18.00 uur waren de dames weer terug bij het hotel, tien minuten later gevolgd door degenen die terug kwamen fietsen. Tijd voor wat ontspanning en gezelligheid en natuurlijk een goed diner.

De volgende dag waren de voorspellingen niet zo heel best en werd de dag in tweeën gedeeld. Een route vóór de regen en een route ná de regen. Iets minder lange klimmen richting het noorden, maar fraaie vergezichten maakten dat er genoten werd van de routes, en toch werden er weer bijna 100 kilometer met 1000 hoogtemeters weggetrapt. De lange regenperiode tussen beide ritten in werd gebruikt voor een uitgebreide lunch, wat spelletjes en een knippien om op te laden voor de middagrit. Na het diner werd de dag in de gezamenlijke ruimte afgesloten onder het genot van een aantal drankjes en sterke verhalen.

De plannen om op de dag van vertrek nog een vroege rit te maken, viel letterlijk in het water. Regen, wind en onweer maakten dat er niet gefietst kon worden, zodat de terugreis wat vroeger dan gepland werd aanvaard.

Een geweldige ervaring voor de dames van Wielervereniging Urk, die genoten van het gebied waarin de trainingen plaatsvonden, en de stage met een goot aantal kilometers en hoogtemeters in de benen afsloten.