n Van links naar rechts: Elise Stravers (30), Bertha Stravers (61), Jannie Kool (64) en Hart Kool (69).
n Van links naar rechts: Elise Stravers (30), Bertha Stravers (61), Jannie Kool (64) en Hart Kool (69). Foto:

Te gast op Urk


'Urk heeft iets wat wij op het platteland niet hebben'

Vier familieleden zitten op een zonnige woensdagmiddag rustig op een bankje te genieten van het mooie weer. De twee zussen Bertha Stravers en Jannie Kool worden vergezeld door Bertha's dochter Elise en Jannies man Hart. Een gezellig dagje uit voor de familie, die uit Vianen en Everdingen komt.


Een dagje polder stond er op de planning. ,,We komen net bij de Orchideeƫnhoeve vandaan. Nu zijn we op Urk om een Urker visje te eten en even rond te wandelen."

Oorspronkelijk komt de familie uit Vianen en Everdingen in Utrecht en zo vaak komt het viertal niet op Urk. ,,Ooit hebben we wel eens op -toen nog- camping Hazevreugd gezeten, maar dat was lang geleden. Het is hier veel veranderd. Vroeger kon je de kerktoren zien vanaf de Dormakade. Maar waar wij vandaan komen is er ook veel veranderd, dus het is niet alleen iets van hier."

Hoe ervaart de familie Urk? Jannie: ,,Erg toeristisch, op een goede manier. Daar doen we zelf natuurlijk ook aan mee. Klederdracht zie je hier trouwens niet veel meer, behalve dan op Urkerdag. Maar Urk heeft iets. Het heeft iets wat wij op het platteland niet hebben."

Het leukste aan Urk is voor de familie de oude historie. Hart: ,,De smalle straatjes, oftewel de ginkies, en de winkels in het Oude Dorp. Om het maar zo te zeggen: de straatjes waar je met je fiets wel in kan, maar met de auto niet. Het is hier ook niet hetzelfde als de dorpjes in Friesland. Daar heb je een kerk en vijftien huizen en dan heb je het wel gehad."

Hart merkt nog een verschil op met de laatste keer dat de familie hier was, zo'n 25 jaar geleden. ,,Ik zie nu meer bootjes in de haven liggen, er wordt minder gevaren. Dat geldt ook voor de kotters. Ergens is het wel te begrijpen gezien de hoge prijzen van de laatste tijd. Het is al met al jammer dat de Urker visserij zo minder wordt."