n Het huidige Geke's Tiental.
n Het huidige Geke's Tiental. Foto: Luuk Schudde

Geke's Tiental

Urk en koormuziek. Het gaat hand in hand. Als vervolg op de reeks vorig jaar krijgen de overige koren die ons dorp rijk is deze zomer een podiumplaats in Het Urkerland. Met ditmaal in de schijnwerpers: Geke's Tiental.


Hoeveel leden hebben jullie? ,,Tien in het uitvoerende koor."


Wie is de dirigent, en hoelang al? ,,Geke van der Sloot. Ze doet dit al 42 jaar."


Wie zijn de muzikanten? ,,Rienk Bakker (vleugel), Jan Bode, Benny Ludemann (gitaar)."


Wat is het hoogtepunt van het koor? ,,Dat zijn er onnoemelijk veel. Geke's Tiental zong in 1994 voor koningin Beatrix en in 2017 voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Naast de vele concerten en optredens door het hele land, doet Geke's Tiental mee aan veel klassieke projecten en zong bijvoorbeeld in het Concertgebouw van Amsterdam Carmina Burana en zong dat ook bij de heropening van het Zuiderpark in Den Haag. Ook werd de Missa Criolla gezongen in de Westerkerk van Amsterdam en in de Laurenskerk in Rotterdam. Geke's Tiental was ook speciale gast bij de KBZON 100 jaar (Zangersbond van koren) in de Autotron Rosmalen. Geke's Tiental zong ook mee in de Mattheus Passion. Daarnaast doet Geke's Tiental veel speciale projecten zoals het speciale muziekproject voor vluchtelingen en het project met gehandicapten. Geke's Tiental maakte twintig cd's. Ook is er een gouden cd uitgereikt in 1996 en een platina cd in 2005."


Waarin onderscheidt het koor zich van andere koren? ,,Stichting Zangschool Geke's Tiental (ANBI) is de eerste Urker zangschool. In 1980 was er nog geen muziekschool op Urk. Geke begon ermee toen ze 16 jaar was en heeft dat 40 jaar, zonder subsidie, volgehouden. Er wordt dagelijks zangles gegeven. De visie erachter is dat elk kind kan leren zingen. Als opvoeder moet je wel bereid zijn om 'het plantje water te geven', het is namelijk heel hard werken. De kinderen leren om heel veel discipline te hebben, waar ze de rest van hun leven veel profijt van hebben. De leerlingen van Geke's Tiental zijn ook overal op Urk terug te vinden in het culturele leven. De tien meest gevorderde leerlingen vormen het Geke's Tiental."


Wat hebben de leden het meest gemist in coronatijd? ,,Het contact met elkaar en de activiteiten."


Hoe vaak wordt er gerepeteerd? ,,Onder normale omstandigheden elke dag."


Wie stelt de liederen samen? ,,Geke van der Sloot stelt het programma samen en maakt of arrangeert ook de liederen."


Waar wordt er gerepeteerd? ,,Momenteel bij het Leger des Heils Urk."


Oproep voor nieuwe leden: ,,Nieuwe leerlingen, vanaf 5 jaar, kunnen zich vanaf 1 september weer aanmelden. Dat kan op elke zaterdagavond om 18.00 uur bij het Leger des Heils Urk."


Leuke anekdote over het koor: ,,In 2019 las Geke het bericht over het drama rond de pulsvisserij. Ze maakte voor de kinderen van Geke's Tiental 'Het lied voor de vissers' en binnen korte tijd was het lied bekend op Urk. Geke ging met Geke's Tiental vervolgens naar de Tweede Kamer in Den Haag en zong het lied daar op verzoek van de SGP. Vervolgens werd het lied door Geke en de kinderen samen met enkele vissers onder leiding van Jurie Post ook in het Europees Parlement gezongen in Straatsburg. Het verbod op de pulsvisserij kwam er toch, maar de actie had wel tot gevolg dat er veel media-aandacht was voor de problemen rond de visserij. Het kwam in alle grote kranten en ook in het NOS-journaal. Het was dus niet voor niets."

n Geke's Tiental zingt in 2017 voor het koninklijk paar.
n Geke's Tiental bij de ambassade van Israël in Den Haag.
n Geke's Tiental in de Ichthuskerk met de door Geke opgerichte vluchtelingenband.