n De familie Buddenbruck samen met de familie Jelies.
n De familie Buddenbruck samen met de familie Jelies. Foto:

Te gast op Urk


Rob en Thaila Buddenbruck: 'We zouden bijna naar Urk verhuizen, zo mooi is het'

Het was zaterdag een gezellige drukte in het Oude Dorp, want Rob en Thaila Buddenbruck uit het Duitse Hückelhoven brachten met zeven van hun elf kinderen een bezoek aan Urk. De familie Buddenbruck is bekend van de televisieserie Een Huis Vol en was in ons dorp op uitnodiging van de familie Jelies, die eveneens voor de serie wordt gevolgd.


Het was voor de familie Buddenbruck de eerste keer op Urk. ,,We waren op bezoek bij de familie Jelies, die in Tollebeek woont. Er woont veel familie van hen op Urk en dus zeiden ze: we zijn er zo trots op, we laten het jullie zien. Toen hebben we met de beide families een Urk-tour gedaan. We zijn langs de haven gelopen en hebben lekker gegeten bij Baarssen, uiteraard een visje, dat hoort bijna zo als je op Urk komt. De vis was superlekker. Ook de hele historie achter het ontstaan van Urk boeide ons. Het Kerkje aan de Zee en de oude grafstenen die er nog staan, bijvoorbeeld. Het Vissersmonument met alle namen van de vissers die op zee zijn gebleven maakte veel indruk. En waar bij ons kindjes met de ooievaar komen, hebben jullie daar op Urk de Ommelebommelestien voor. Het was een heel educatief en heel leuk dagje."

De familie was helemaal onder de indruk van Urk: ,,Urk is supermooi. Het dorp kwam wel eens naar in het nieuws, maar dat heb je van Heerlen en grote steden ook. Zelf dacht ik eerst: Urk is gewoon een dorp zoals er zoveel dorpen zijn. Dan ben je hier en dan zie je dat Urk toch een heel belangrijke rol speelt, met name in de visserij, dat had ik er eerst niet achter gezocht. Ja, het was prachtig. Het uitzicht op het IJsselmeer, de zonsondergang, alle vissersboten, het strand... ik zou bijna nog gaan verhuizen."

De kinderen Chariënne, Jeneaux, Shevaign, Dareau, Gidiën, Shaëlle en Dévaugn wisten zich ook prima te vermaken. Vader Rob: ,,Die Orca op de haven vonden ze erg leuk. Sowieso hebben de kinderen leuk gespeeld met elkaar en met de kinderen van de familie Jelies. We wisten dat dit goed ging uitpakken en hebben nul keer hoeven waarschuwen. Alsof ze samen één waren."

Het bezoek aan Urk werd goed afgesloten. ,,Na afloop hebben we een ijsje gegeten bij de snackbar waar Aida werkt, een dochter van Johan en Janneke. In Tollebeek werd de barbecue nog aangezet en hebben de kinderen nog in het zwembad gezwommen tot half twaalf 's avonds. Nou, we kregen ze er niet uit. Het was supergezellig, tot in de late uurtjes, en we zijn zeker van plan vaker op Urk te komen'', besluiten Rob en Thaila.

n De Orca viel in de smaak.